СподелиЕдно от най-интересните политически събития от изминалата седмица, за което

...
СподелиЕдно от най-интересните политически събития от изминалата седмица, за което
Коментари Харесай

Руската словесна агресия към България и мълчанието на българските институции

Сподели
Едно от най-интересните политически събития от миналата седмица, за което българските медии единствено свенливо загатват, е писмото на съветската Държавна дума, предадено от дипломат Митрофанова на водача на ДСБ ген. Атанас Атанасов, за което ДЕБАТИ.БГ към този момент писа.

Впечатляващо е това, че съветската Дума си разрешава да употребява недодялан език и откровени закани по отношение на една българска партия и зам.-председателя на българския парламент. Полухулиганското, от позиция на дипломацията, писмо е по отношение на паметника „ Альоша “ в Пловдив на от дълго време несъществуващата към този момент Съветска войска и предлагането на общинските съветници в града да бъде отстранен, сходно на софийския му другар.

Писмото е толкоз нападателно, че буди неразбиране със своята дипломатическа непохватност, която освен не пази добре съветските ползи в България, каквато в действителност рекламация има, а в противен случай – основава антируски настроения и отвращение у по-будните българи.

Това писмо доста образно и без всевъзможни маски разкрива какво е отношението на Русия към България, а точно – назидателно и заповедническо, на самозабравил се стопанин към неотдавна освободен плебей.

Още по-голямо неразбиране обаче буди мълчанието на българското външно министерство, което драговолно играе ролята на Червения кръст при всякакви избавителни акции по света, само че оглушително мълчи по подобен сериозен политически проблем и при едно такова очевидно вмешателство във вътрешната политика на България, която е суверенна страна и член на Европейски Съюз и НАТО.

Слава Богу, най-малко господин Атанас Атанасов отговори по достолепие на тази провокация, само че без заслужен отговор от българските институции, а точно Външно министерство и Народното събрание, тя ще нанесе тежки провали на облика на България по света и ще хвърли сянка върху опциите на външната ни политика.
В тази връзка ДЕБАТИ.БГ разгласява още веднъж елементи от декларацията:
„ Депутатите от Държавната дума на Федералното заседание на Руската федерация показват извънредно отвращение по отношение на провокативното и цинично предложение на членове на Общинския съвет на Пловдив от партия „ Демократи за мощна България “ (ДСБ) за разглобяване до края на 2024 година на паметника на руския войник-освободител „ Альоша “, известна с гневната си русофобия, пореден покровител на прозападната ориентировка на България и присъединяване ѝ във всички случки на НАТО “.

Поредната безразсъдна враждебна постъпка на представителите на партия ДСБ е очевидна проява на надменно отношение към историята на страната им, лицемерен опит за опозоряване на общата историческа памет на нашите приятелски нации, маниакално обезверен опит да се принизи героичният героизъм на руските бойци, решаващият принос на Съюз на съветските социалистически републики и руския народ в битката с нацизма по време на Втората международна война “, се споделя още в документа.
и отговорът на ген. Атанас Атанасов:
„ Г-н ръководител,

Обръщам се към Вас по отношение на публикуваното от дипломат Елеонора Митрофанова изказване на Държавната Дума на Руската федерация по отношение на иницативата на общинските съветници от Политическа партия „ Демократи за мощна България “ в Пловдив за разглобяване на паметника на руската войска „ Альоша “.

Първо, намирам изразената позиция за неприемлива. Съдбата на паметниците, завещание от незаконния комунистически режим у нас, може да бъде решавана само от българската страна. В частност – решението за „ Альоша “ ще бъде взето от локалната власт и гражданското общество в Пловдив. Руската Федерация не е и няма по какъв начин да бъде страна в този спор.

Второ, доколкото признатата декларация съставлява еманация на съветските пропагандни внушения, част от хибридната експанзия, която страната Ви води против България след 2014 година, съм задължен да подчертая следното – за нас премахването на паметниците на окупационната Червена войска е ценностна битка за истината.

Истината е, че на 5 септември 1944 година Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България. Установеният принудително след 9-ти септември незаконен комунистически режим стартира зверска разпра със своите политически съперници, представители на интелигенцията, на църквата, на локалната власт. Жертвите му единствено в първите няколко дни са хиляди. Огромна част от тях – дейни борци против включването на България на страната на Оста във Втората международна война, в това число български държавници, оповестили война на нацистка Германия седмица преди да бъдат свалени принудително от власт, в нарушаване на настоящата Търновска Конституция. “

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР