Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня

...
Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня
Коментари Харесай

Гергьовден е

Вторият ден на Великден тази година съответствува и с Деня на храбростта и на Българската войска – 6 май. Гергьовден е персонален празник за съвсем всяко българско семейство.

Имения си ден ще отбележат общо 208 016 българи, носещи имената Георги, Гергана, Гочо, Габриел, Габриела, Гинка, Ганка, Ганчо, Галя, Галин, Галина и производните им имена.

Георги е най-разпространеното мъжко име у нас през мината година – над 143 хиляди мъже го носят, демонстрират данните на Националната статистика. Точно 27 530 българки пък носят името Гергана и също ще почерпят на 6 май.

Какви са традициите на този ден?

По остаряла българска традиция на Гергьовден във всеки дом се пече агне, а към трапезата се събира цялото семейство.

Задължително е масата да има ритуален самун, агнешка дроб сарма, млечни артикули, зелен лук, свеж чесън, варено жито, баница и вино.

Стопанката на къщата става рано и премита двора, след което закичва вратите с букет от здравец, люляк и цъфнала клонка от плодно дръвче. Той се оставя да стои, до момента в който изсъхне, а обичаят се съблюдава за здраве, благодат и благополучие през цялата година.

Назад във времето е имало и различен бит - събличане и забраждане на булките. Всички млади булки, омъжени през тази година, излизат на площада с невестинските си премени.

Кръстниците (или кумовете) смъкват ритуално връхната им дреха и събуват обувките им. После им дават елементарни и ги забраждат с забрадка.

Историята за свети великомъченик 

Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните светци, страдалец за Христовата религия в Източноправославната черква. Според преданията той е римски боец, християнин. Роден е в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство.

Баща му е служил като офицер в римската войска. Младият Георги следва пътя на татко си и постъпва на работа в армията, където се демонстрира като добър боец и бързо се издига във военната подчиненост.

По това време е разпределен в Никомедия и служи в персоналната армия на Диоклециан. Той издава едикт за систематично гонене на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе присъединяване в преследванията, само че вместо това той се открива като християнин и подлага на критика решението на императора.

Разяреният Диоклециан подрежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като изменник. Тялото на свети Георги е заровено в Лида. Скоро по-късно християните стартират да го почитат като страдалец за многото чудеса, които направил след гибелта си като небесен боец и покровител.

Защо е изобразяван на иконите, убиващ дракон?

Едно от най-известните чудеса, осъществено от св. Георги и поради което е постоянно изобразяван на иконите, убиващ дракон, е чудото станало покрай град Вирит, сегашен Бейрут, близо до град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до град Вирит имало огромно езеро, в което живеел заплашителен дракон, той постоянно излизал и доста хора ставали негова жертва.

Когато пък доближавал градските стени дъхът му отравял тези, които били на близо и го вдишвали. Гражданите се опитвали да се преборят със звяра нееднократно, само че нямали триумф. Така един ден те решили да помолят техния държател за помощ, той пък от своя страна издал заповед, с която разпоредил всеки ден да предават на змея по едно от децата си и така да се спасят останалите. Когато пристигнал ред на шефа и той завел детето си.

Когато змеят излязъл, се появил св. Георги, яхнал бял кон и отишъл при девойката. Попитал я за какво стои там и плаче, а тя като му обяснила за какво е там викала към него да бяга. В този час светецът войник препуснал към змея и го пробол с копието си. После наредил на момичето да го върже с пояса си и да го завлече в града.

Народът, като видял това се разбягал от боязън, само че св. Георги им заговорил, да не се опасяват, тъй като Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, с цел да повярват в Него. Подир тези думи светият войник отрязал с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и всички до един се покръстили, а те били 25 000 с изключение на дамите и децата.
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР