СподелиДуховници и политици изразиха своята скръб и почит към главата

...
СподелиДуховници и политици изразиха своята скръб и почит към главата
Коментари Харесай

Духовници и политици изразиха своята скръб и почит към главата на Българската православна църква

Сподели
Духовници и политици показаха своята тъга и респект към главата на Българската православна черква патриарх Неофит, който умря нощес на 78 годишна възраст.

Кончината на Предстоятеля на Българската православна черква е голяма загуба за нея и за българския народ, съобщи в обява във фейсбук профила си президентът Румен Радев.

„ С дълбока тъга преклонявам глава в памет на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски “, показва президентът. „ С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като поддръжник на българската нация и нашата страна. Бог да го елементарни и упокои душата му! Вечна и блажена да бъде неговата памет! “, показва още президентът Румен Радев.

Премиерът в оставка Николай Денков написа  обява на фейсбук страницата на Министерския съвет.

„ С дълбока тъга изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като умен и мил нравствен лидер, който даваше религия и сили на миряните, даже когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му! “, написа още Денков.

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел написа обява на формалната си фейсбук страница.

„ Бог да елементарни Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Ще помним завета му за реализиране на единение, за живот във религия и благочестие. Поклон! “, написа Мария Габриел.

 

„ Бог да елементарни Негово Светейшество патриарх Неофит! България загуби своя нравствен татко “. Това написа във Facebook профила си водачът на ГЕРБ Бойко Борисов

„ Той ръководеше Българската православна черква с доброта, самообладание и мъдрост. Отиде си един същински и заслужен духовник, добър човек и благоверен българин! Поклон пред паметта му! “, написа още Борисов.

Негово Светейшество Неофит беше измежду малцината сплотяващи духовни фигури. Това написа във фейсбук профила си съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков.

„ България загуби един от дребното, които търсеха обединяване, а не разцепление. Бог да го елементарни! “, написа още в обявата си Кирил Петков.

„ Дълбоко скърбим от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! “ Това написа във Facebook ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

„ Неговата добрина, състрадание и апелите му за великодушие няма да бъдат забравени от миряните. Изказваме дълбоки съболезнования към неговото фамилията и близки, както и на всички християни. Дълбок реверанс! “, написа още Пеевски.

„ Бог да елементарни Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Той беше изключителна духовна персона “. Това написа във фейсбук профила си водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ От погледа му струеше добрина и достойнство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир! “, написа Нинова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също отдаде респект на българския патриарх:

„ Светъл път на душата на българския патриарх Неофит! Никога няма да не помни тези топли очи и мъдрите му слова! “. Това написа в профила си във фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев изрече съболезнования във връзка кончината на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски.

„ Скърбя надълбоко за кончината на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Като наш нравствен овчар той безрезервно съхраняваше и опазваше духовното завещание на Светата Българска православна черква “, показва в съболезнованието си министър Кръстев. Вярвам, че триумфът на благородната му задача – да сплотява и просвещава вярващите християни, се дължеше на първо място на персоналния образец, който Негово Светейшество Неофит даваше всеки ден, декларира той. Неговите духовни упътвания и молебствия като Предстоятел на Българската православна черква – Българска Патриаршия, са скъпи и откровено имам вяра, че учители като него са благосъстояние за нацията ни, тъй като тя има нуждата да бъде сплотявана в името на своето благоденствие, отбелязва Кръстю Кръстев.  „ Бог да елементарни Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Отправяме своята откровена молитва ведно със светата Православна черква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия безценен Патриарх в Божието царство. Вечна и блажена да бъде неговата памет! “, написа той.

„ С горест и огорчение научихме, че Негово Светейшество, Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, е завършил земния си път. Той ще остане в съзнанието ни като извънредно добър човек и като диалогичен нравствен лидер “. Това обявиха от Главното Мюфтийство на Република България в обява в формалната си страница във Facebook.

„ Мюсюлманското вероизповедание ще го запомни със съпричастността и уважението му към религиозните общности в страната, търсенето на единодушие в името на общите позиции, законотворчеството, морала, възпитанието и обичайните полезности, които дружно сме отстоявали “, означават от Главното мюфтийство. „ Изказваме нашите съболезнования на Православния свят и православните християни в България за загубата на духовния лидер и Предстоятел на Българката православна черква! Поклон пред паметта на патриарх Неофит! “,  написаха още от Главното мюфтийство.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Русенският митрополит Наум в профилите си във Facebook показаха съболезнования за кончината на Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

„ Бог да елементарни Негово Светейшество българския патриарх Неофит! Ще остане паметен в сърцата ни с неговата обич, доброта, примирение и самообладание! Светъл път, Светейший владико! “, написа Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

„ Покой подари му Господи в Своето Царство, амин! “, написа за кончината на патриарх Неофит Русенският митрополит Наум.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР