СподелиДемонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България

...
СподелиДемонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България
Коментари Харесай

Захарова пак плаши България за паметниците

Сподели
Демонтирането на монументи на съветското и руското завещание в България и разпалването на ненавист към Русия ще нанесе непоправима щета на народа на самата република, сподели на брифинг в Москва говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

„ Залогът се състои в това, че по принудителен път да се промени съзнанието на личното население, да бъде инфектирано с ненавист, да се отровят връзките сред народите. Но това още веднъж, както и в обстановката с Украйна, и това, за което приказваме в подтекста за Молдова и доста други страни, ще нанесе непоправима щета на народа на самата България “, акцентира Захарова, представена от ТАСС.

Говорителката на съветското външно министерство означи, че Русия ще продължи да следи обстановката с мемориалните обекти в България и ще реагира на обстоятелства за незаконни похищения. „ Жалко, че там не схващат, имам поради още веднъж част от политическия хайлайф на България, каква щета нанасят на самите себе си, като всъщност се отхвърлят от личното си минало и като го обезценяват, обезценяват паметта на личните си герои в интерес на съмнителна обстановка и по непозната поръчка “, добави тя.

В средата на декември стартира ремонт на Паметника на Съветската войска в София, повдигнат през 1954 година в чест на 10-ата годишнина от навлизането на руските войски в България по време на Втората международна война през 1944 година. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени диспути още от началото на прехода към народна власт и пазарна стопанска система през 1989 година. В последна сметка българските управляващи взеха решението той да бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската войска има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това съобщи на 18 декември пред публицисти министър председателят Николай Денков, който разяснява продължаващия ремонт на монумента.

„ Това е агитационен монумент, той няма културна полезност. Не е боен монумент. Това е част от преодоляването на българската страна с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни руски войски и по-късно от тоталитарната страна. Крайно време е да се разделим с това минало. То би трябвало да отиде в музеите, не споделяме, че би трябвало да изчезне. Трябва да се учи като част от нашата история “, уточни Денков.

След началото на демонтажа на паметника в София се възобнови и дебатът за ориста на неговия еквивалент в Пловдив, предава Българска телеграфна агенция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР