СподелиЧовек се приближава към протестиращ руснак, стиска ръката му и

...
СподелиЧовек се приближава към протестиращ руснак, стиска ръката му и
Коментари Харесай

„Всички ни е страх, но е време да бъдем солидарни“: Има ли признаци на съпротива в Русия след смъртта на Навални?

Сподели
Човек се доближава към протестиращ руснак, стиска ръката му и му благодари за смелостта му.

Друг отива до магазина, с цел да купи за протестиращия хигиенични принадлежности, храна и книги, които да му занесе в пандиза.

Андрей Вязов е хвърлен зад решетките на 16 февруари в южния град Краснодар; той е един от над 400-те стачкуващи, арестувани при деянията в цяла Русия в памет на Алексей Навални, най-големия критик на Кремъл, който умря този месец в арктическа наказателна колония, написа в собствен обзорен материал „ Ройтерс “.

И без значение че държавната машина работи непрекъснато за секване в зародиш на всевъзможни първи проблясъци на противоречие с съветската инвазия в Украйна, а напоследък, и със гибелта на отстъпник номер едно Навални, към момента се виждат, въпреки и незначителни, признаци на опозиция.

„ Всички ни е боязън, само че пристигна време да бъдем солидарни между тях “, сподели Анастасия Панченко, която някогашен помощник на екипа на Навални от Краснодар и в този момент живее в Тбилиси, Грузия. „ Хората са подготвени да оказват помощ все пак. “

Руското Министерство на вътрешните работи към този момент не е дало отговор на запитванията за коментар за арестите след гибелта на Навални.

Руските управляващи възприемаха опозиционера и последователите му като екстремисти с връзки с Централно разузнавателно управление на САЩ, целящи да дестабилизират Русия. Те не разрешиха организацията му, което принуди мнозина от почитателите му да избягат в чужбина, написа Българска телеграфна агенция.

Арестът на Вязов провокира дребни прояви на съпричастие от страна на сплотената общественост на гражданските деятели в Краснодар, някои от които също са били хвърляни в пандиза през годините.

Въпреки че не го познава персонално, незабавно щом чула за неговите дейности, Панченко почнала да събира пари посредством обществената мрежа „ Телеграм “, които да изпрати на фамилията му, с цел да претърпява до момента в който той изтърпявана 14-дневната си присъда.

„ Андрей е единственият, който обезпечава прехраната на фамилията, има баба, която не може да върви след тежка интервенция, и стара майка, за която се грижи “, сподели тя пред Ройтерс.

Само за дни акцията събира над 150 000 рубли (1610 долара), към три пъти повече от междинната заплата в Краснодар. Над 200 души са дарили средства за идеята, сподели Панченко, в това число мнозина, които към момента живеят в Русия.

Въпреки че рейтингът му беше стеснен спрямо този на президента Владимир Путин, Навални предложи опция на някои по-образовани градски пластове от популацията.

Но опозицията в Русия е слаба и фрагментирана, а в същото време Путин се готви за изборите през март, които съгласно опозиционните организации ще бъдат неговото „ миропомазване “ за още най-малко един мандат във властта.

СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО

Между 16 и 19 февруари при най-голямата вълна от арести на политически прояви в Русия от септември 2022 година насам, когато хиляди бяха арестувани за митинги против желанията на Кремъл да разгласи частична военна готовност, бяха задържани 404 души в 40 съветски града, съобщи правозащитната организация „ ОВД-Инфо “.

Тази организация, една от най-големите структури за правна отбрана в Русия, която поддържа хиляди протестиращи и опозиционери, сподели, че от тях към 150 души са с наложена мярка „ административен арест “, което значи, че са получили къси присъди затвор от до 14 дни.

Що се отнася до случая с Вязов, когато 41-годишният инженер чул новината за гибелта на Навални, тръгнал към локален монумент на жертвите на фашизма, с цел да уважи паметта на опозиционера, както създали и стотици други хора в цяла Русия.

Но за разлика от опечалени, които пристигнали да поднесат цветя, Вязов държал афиш с надпис „ Навални 2018 “, отпратка към годината, в която опозиционният лидер не беше позволен до присъединяване в президентските избори.

Вязов постоянно е взел участие в митинги в Краснодар, сподели юристът му Алексей Аванесян.

„ Той беше доста самоуверен “, сподели Яков, гражданин на Краснодар, който видял Вязов по време на бдението за Навални. Той се показа единствено с дребното си име заради опасения от вероятни репресии. „ За полицията носенето на подобен афиш е като алено за бик. “

На видеокадри, снимани от Яков същата вечер, десетки хора са застанали и гледат безмълвно Вязов, до момента в който той стои с плаката си пред оставените пред паметника цветя.

Впечатлен от смелостта на Вязов, Яков отишъл при него, с цел да му стисне ръката. След това поместил обява за ареста му в интернет група за поддръжка на гражданските деятели от Краснодар и по този начин за него схванала и Панченко.

В деня след задържането му краснодарски съд постановил оптималната присъда от 14 дни отнемане от независимост за Вязов, която да бъде изтърпяна в профилиран център за задържане на съображение „ потребление на екстремистка символика “, написа в материалите по делото, показани от Аванесян на Ройтерс.

Той ще бъде освободен на следващия ден, деня, в който Навални ще бъде заровен в Москва. Аванесян обжалвал наложеното наказване.

Два дни след арестуването на Вязов жителка на Креснодар на име Юлия чакала един час на минусовите температури, с цел да бъде позволена в центъра за задържане и да му занесе кафе, чай, инстантни спагети и сладкиши.

По негова молба тя му донесла и две книги – антиутопичното произведение „ Ние “ на Евгений Замятин и романа „ Майка Нощ “ на американския публицист Кърт Вонегът.

„ Не са доста хората, подготвени да отидат в полицията и да създадат това, което аз върша “, сподели 34-годишната служителка в ИТ компания. „ Правя всичко допустимо да стана по-добър човек, даже в случай че би трябвало да ходя против течението. “

Чрез юриста си Аванесян Вязов благодарил за храната и книгите и за поддръжката.

Той е държан в подземна килия и „ не е виждал дневна светлина “ от задържането си, а лицето му е наранено от обрив на псориазис, сподели юристът, който неотдавна посетил клиента си.

„ Всяко помещение има прозорец, а околните му му донесоха медикаменти “, сподели за Ройтерс по телефона представител на центъра за задържане, отказвайки да даде по-подробен коментар.

Вязов е обезпокоен от това какво ще му се случи, откакто бъде освободен.

„ Той не знае какви ще бъдат следствията “ от митинга му, сподели Аванесян. „ Разбира се, че се опасява. “
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР