Сподели2023 беше година на изпитание на световната сцена, тъй като

...
Сподели2023 беше година на изпитание на световната сцена, тъй като
Коментари Харесай

С кои международни събития ще запомним 2023 г.?

Сподели
2023 беше година на тестване на международната сцена, защото силите на хаоса ставаха все по-силни. Продължаващите войни не спираха, до момента в който избухваха нови, геополитическата конкуренция се усили, а положителните вести станаха недостиг. 

Ето десетте най-забележителни международни събития за годината:

 независимост на медиите
10. Свободата и демокрацията понижават в международен мащаб
2023 г е осемнадесетата поредна година, в която световната независимост и народна власт понижават. Доказателство за това е епидемията от преврати в Африка. През юли армията на Нигер смъкна от власт демократично определения президент на страната. Съседните страни заплашиха да се намесят, само че военните хунти, ръководещи Мали и Буркина Фасо, заплашиха с война в отговор.

През август армията на Габон пое властта с неразбираеми обещания в последна сметка да организира избори.

Нова прогресивна партия завоюва най-вече места на изборите през май в Тайланд. Въпреки това подмолна договорка докара до провоенно държавно управление, което остави  спечелилият на изборите на аварийна пейка.

Правителството на Индия продължава да употребява закона и заплашването, с цел да заглушава критиците, а доста други демокрации ограничиха свободата на изложение.

Продължи наклонността, стартирана от Доналд Тръмп, претенденти да настояват, че ще изгубят изборите единствено в случай че вотът бъде подправен.

Крайнодесните партии имаха напредък в цяла Европа, съживявайки спомените за това по какъв начин европейските демокрации се сринаха преди век.

Главният прокурор на Гватемала се опита да попречи на новоизбрания президент на страната да встъпи в служба, до момента в който основният прокурор на Перу употребява следствия за корупция, с цел да окаже напън върху законодателите.

Доналд Тръмп назова съперниците си „ паразити “ и съобщи, че в случай че си върне Белия дом, няма да бъде деспот „ като се изключи първия ден “. Така той загатна, че ще употребява президентския пост, с цел да нападна политическите си врагове.

Като цяло 2023 не беше добра година за демокрацията.

 SpaceX
9. Космическата конкуренция се разгорещява
Различните страни и компании вършат огромни залози за космоса. 77 страни имат галактически организации, а 16 от тях могат да изстрелват потребни товари в космоса.

Луната е от необикновен интерес. Усилията на Русия за полет на Луната приключиха с отчаяние през август, когато спускаем модул се разруши в повърхността й. Дни по-късно Индия стана четвъртата страна, която приземи безпилотен уред на Луната и първата, която направи това покрай южния полюсен район на земния сателит. Две седмици по-късно Индия започва задача за проучване на слънцето.

Китай и Съединените щати също имат амбициозни стратегии за Луната, като НАСА се стреми да върне астронавти на Луната до 2025 година Тези и други старания, свързани с космоса, подхранват опасенията, че геополитическите съперничества ще доведат до милитаризация на космоса.

Нарастването на интереса към космоса акцентира и неналичието на правила, ръководещи галактическите интервенции. Съединените щати разпространяваха Споразуменията Артемида за „ споразумяване на гражданското проучване и потребление на галактическото пространство “. Китай и доста други галактически страни отхвърлят да се причислят. Разработването на правила за космоса се усложнява от обстоятелството, че частни компании като SpaceX, Blue Origin и Virgin Galactic играят огромна роля в галактическите интервенции.

Това повдига въпроси по отношение на претекстовете за облага и националните отговорности. Но повишаването на галактическата интензивност повдига и въпроси за това дали неглижирания проблем с галактическия отпадък ще усложни проучването на небесата.
8. Индия изпревари Китай и стана най-населената страна в света
През ХХ век Китай имаше най-голямото население в света. Това завърши през 2023 година, когато популацията на Индия доближи 1,43 милиарда души. Вероятно Индия ще остане най-населената страна  в света за десетилетия напред.

Демографите предвиждат, че китайското население ще намалее със 100 милиона души доникъде на века, поради застаряване. Това е повече от популацията на всички страни в света, без петнадесет. През същия интервал междинната възраст в Китай ще се увеличи от тридесет и девет години на петдесет и една.

Междувременно популацията на Индия ще доближи близо 1,7 милиарда доникъде на века със междинна възраст от тридесет и девет години.

Държавите с по-младо, възходящо население нормално имат по-жизнена работна мощ, която използва повече и вследствие на това се радва на по-високи темпове на стопански напредък. По-благоприятната демография на Индия подтиква „ демографския дял “, основан от млади служащи, служещи като мотор на растежа. Ако е по този начин, следствията за салдото на силите в Азия може да са обилни.
7. Азербайджан завладя Нагорни Карабах
Вторичните земетресения от разпадането на Съветския съюз не престават да се усещат три десетилетия по-късно. Държавите, зародили след разпадането му имаха граници, които постоянно не съвпадаха с местата,в които живеят национални им групи. Така бяха засяти семената на спора.

Анклавът Нагорни Карабах в Азербайджан е обитаем съвсем напълно с етнически арменци, които не желаят да бъдат ръководени от Баку. В края на 1991 година Нагорни Карабах афишира самостоятелност, което провокира война сред Армения и Азербайджан. Когато боевете завършиха през 1994 година с помирение с посредничеството на Русия, Нагорни Карабах получи фактическа самостоятелност дружно с част от територията на Азербайджан. Въпреки периодическите трансгранични офанзиви, примирието се резервира до експлоадирането на широкомащабни боеве през септември 2020 година След шест седмици Русия контракти ново преустановяване на огъня. Това остави огромна част от Нагорни Карабах под контрола на Азербайджан и напрежението остана високо.

През септември 2023 година Азербайджан нападна още веднъж. В рамките на дни той завладя територията  и разгласи, че ще стартира „ реинтеграцията “ на анклава. В рамките на една седмица повече от 100 хиляди арменци, или почти 85% от популацията на Нагорни Карабах, избягаха в Армения. Изселването провокира митинги в Армения поради неуспеха на нейното държавно управление да отбрани арменците и повдигна въпроси за какво Русия не съумя да предотврати сходно развиване.
6. Гражданска война раздруса Судан
2023 трябваше да бъде годината, в която Судан да се трансформира в народна власт. Вместо това суданският народ получи революция. Конфликтът има своите корени в митингите, които през април 2019 година накараха суданската войска да смъкна от власт дългогодишния деспот на страната Омар ал Башир. Новата военна хунта реализира съглашение с цивилни групи за шерване на властта и осъществяване на избори.

През октомври 2021 година обаче Абдел Фатах ал-Бурхан, ръководителят на суданските въоръжени сили (SAF), и Мохамед Хамдан „ Хемедти “ Дагало, началник на милицията на Силите за бърза поддръжка (RSF), управляваха различен прелом. През декември 2022 година двамата мъже се поддадоха на публичния напън и се съгласиха да управляват двугодишен преход към гражданско ръководство. Това съглашение направи Бурхан и Хемедти идентични и прикани RSF да бъдат интегрирани в SAF. Но нито това съглашение, нито бракът по сметка сред двамата мъже продължиха.

На 15 април 2023 година силите на RSF нападнаха бази на SAF в цялата страна. Усилията за договаряния за преустановяване на огъня не доведоха до нищо. До есента RSF направляваха по-голямата част от Хартум, столицата на Судан, до момента в който SAF направляваха Порт Судан, основното морско пристанище на страната. Боевете бяха изключително тежки в Дарфур, където милицията джанджауид, предшественикът на RSF, организира акция за етническо пречистване против най-вече неарабското население на района още при започване на 2000 година С наближаването на годината в боевете са починали повече от 10 000 души, разселените са 5,6 милиона – или близо 15 % от популацията на Судан.

 Изкуствен разсъдък, ChatGPT
5. Изкуственият разсъдък (AI) – обещания и рискове
AI навлезе в публичното схващане предходната година с стартирането на ChatGPT. През 2023 година технологията, основана на по този начин наречените широкоезични модели се усъвършенства. Според известията най-новата версия на ChatGPT е 10 пъти по-напреднала от своя предходник. Правителства, компании и обособени лица се надпреварваха да употребяват нейния капацитет. Това провокира разгорещени диспути дали AI отприщва нова епоха на човешката креативност и разцвет или отваря кутията на Пандора, която ще сътвори кошмарно бъдеще.

Оптимистите натъртват на това по какъв начин AI спомага за научни пробиви с невиждана скорост в редица области, позволявайки бързо планиране на медикаменти, отключване на медицински мистерии и решение на видимо неразрешими математически проблеми.

Песимистите предизвестяват, че технологията се развива по-бързо от способността на хората да оценят и смекчат вредата, която тя може да аргументи, без значение дали това основава всеобща безработица, втвърдява съществуващите публични неравенства или може да провокира изгубването на човечеството.

Джефри Хинтън, един от пионерите в развиването на AI, напусна работата си в Гугъл, с цел да предизвести за заплахите от AI, а софтуерни водачи като Илон Мъск и Стив Возняк подписаха отворено писмо, предупреждаващо, че AI съставлява „ огромен риск за обществото и човечеството “.
4. Напрежението сред Съединени американски щати и Китай продължава да тлее
В началото на 2023 година изглеждаше, че напрежението сред Съединени американски щати и Китай понижава. Предишния ноември Джо Байдън и Си Дзинпин имаха продуктивна среща в границите на срещата на върха на Г-20 в Бали. Държавният секретар Антъни Блинкен трябваше да посети Пекин през февруари, с цел да разиска слагането на „ загради “ на все по-напрегнатото геополитическо съревнование сред двете страни. Но тогава над Съединените щати се появи китайски балон за наблюдаване. Той се носи из страната в продължение на седмица, преди F-22 Raptor на Военновъздушни сили на Съединени американски щати да го смъкна край крайбрежията на Южна Каролина. Пекин настоя, че балонът е бил издухан от курса, до момента в който е следил времето – пояснение, което Съединените щати отхвърлиха.

Инцидентът нажежи политическите пристрастености в Съединени американски щати и накара Блинкен да отсрочи визитата си в Пекин. Най-притеснителното е, че китайски чиновници отхвърлиха да одобряват позвъняване от министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, откакто балонът беше свален, наблягайки неналичието на открит информационен канал сред двете суперсили. Блинкен най-сетне пътува до Пекин през юни за това, което чиновници на Държавния департамент нарекоха „ градивни “ диалози. Но това не попречи на Вашингтон да наложи спомагателни ограничавания върху търговията с Китай или да се опита да убеди Пекин да облекчи издевателството против Тайван, Филипините или американските военни сили в Азия.

Байдън и Си се срещнаха през ноември в коридорите на форума на водачите на АТИС  в Сан Франциско. Разговорите доведоха до няколко дребни съглашения, само че не и до огромни пробиви. Споразумението за дълготраен мир продължава да убягва на двете най-могъщи страни в света.

 Контраофанзива Украйна
3. Контраофанзивата на Украйна завоюва позиции, само че на висока цена
Надеждите при започване на 2023 година, че украинска контраатака може да унищожи контрола на Русия върху Източна Украйна и евентуално Крим бяха огромни. Дългоочакваното контранастъпление стартира при започване на юни. Въпреки нанасянето на големи загуби на съветските войски, първоначално бойните линии съвсем не се движеха. Руските военни бяха употребявали зимата и пролетта, с цел да приготвят своята отбрана.

Въпреки това, обаче, се стигна и до пробив. От началото на контраофанзивата Украйна съумя да си възвърне към половината от окупираната си от Русия територия.

Междувременно „ отмалялост от Украйна “ стартира да се появява на Запад, изключително в Съединените щати, защото републиканските законодатели се отхвърлиха да изпратят на Киев повече помощ. С дълготрайните трендове, които евентуално са в интерес на Русия, нарастват апелите към Украйна да премине от нахлуване към защита и да търси преустановяване на огъня.

Дали съветският президент Владимир Путин ще се съгласи да спре боевете е противоречив въпрос. Той евентуално има вяра, че времето е на негова страна, изключително в случай че изборите в Съединени американски щати идващия ноември доведат до президент, който желае да прекъсне връзките си с Украйна.
2. Хамас нападна Израел
Близкият изток изглеждаше обещаващ в края на септември 2023 година Връзките сред Израел и арабските страни се бяха задълбочили. Появиха се спекулации, че Саудитска Арабия може скоро да откри дипломатически връзки с Израел. Гражданска война в Йемен затихваше. Тези трендове накараха съветника по националната сигурност Джейк Съливан да съобщи: „ Регионът на Близкия изток е по-спокоен през днешния ден, в сравнение с е бил от две десетилетия. “ Това се промени единствено осем дни по-късно, на 7 октомври, когато „ Хамас “ нападна Израел.

Приблизително 1200 израелци бяха убити в най-смъртоносния  ден в историята на Израел. Около 240 души бяха взети за заложници. Обещавайки да изкорени „ Хамас “, Израел нанесе голям брой въздушни удари против Газа и по-късно нахлу в северната част на анклава.

Договорената пауза в боевете в края на ноември обезпечи освобождението на към 100 заложници. Но сраженията скоро се възобновиха и израелските войски се насочиха към южната част на Газа.

Увеличаващият се брой палестински жертви, множеството от които дами и деца, подхранва недоволствата в международен мащаб, че Израел прави военни закононарушения. Израел отхвърли обвиняването с аргумента, че „ Хамас “ употребява цивилните като живи щитове.

Американският президент Джо Байдън недвусмислено поддържа правото на Израел да отмъсти и даже пътува до Израел при започване на спора, с цел да покаже поддръжката си. До началото на декември обаче формалните лица на Съединени американски щати обществено призоваваха Израел да направи повече, с цел да отбрани цивилните или рискува „ стратегическо проваляне “.

Първоначалните опасения, че спорът с Газа може да докара до по-широка близкоизточна война, отслабнаха до края на годината, само че не изчезнаха. Как ще приключи спорът и какво ще последва от него остава да забележим.

 климатични промени
1. Глобалните температури чупят върхове
Изменението на климата към този момент не е бъдеща опасност. Това е новата международна реалнос. 2023г. евентуално е най-горещата година, от както се водят записи. Глобалните температури не са били толкоз високи от 125 000 години и са подготвени да преминат границата от 2 градуса по Целзий, заложена в Парижкото съглашение от 2015 година

Резултатът е рискови метеорологични феномени по целия свят, вариращи от исторически горски пожари през рискова суша до рекордни наводнения. Хората по света научиха от първа ръка, че високите температури, съчетани с висока мокрота, могат да убиват.

Оптимистите показаха развиване, което може да обърне нещата. Общите вложения в чиста сила скочиха. Цената на вятърната и слънчевата сила продължава да пада и ще доближава пикови излъчвания през идващите няколко десетилетия. Водородът се популяризира като източник на чиста сила. Първите търговски инициативи, ориентирани към изсмукване на въглероден диоксид от атмосферата, стартират да действат. Въпреки това остават съществени подозрения по отношение на това какъв брой бързи и какъв брой ефикасни могат да бъдат сходни технологии, изключително откакто производството на изкопаеми горива и нездравословни излъчвания не престават да порастват.

Дипломатите се събраха на тържествени конгреси като годишната среща за климата COP-28, с цел да обсъдят проекти и съглашения. Но тези срещи като че ли свидетелстват за поговорката, че „ когато всичко е казано и направено, повече се споделя, в сравнение с се прави “. За страдание, човечеството към този момент може да е пропуснало шанса си да избегне пагубните климатични промени.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР