СподелиЕкоПюлс“ (EcoPulse), демонстративният самолет с разпределено хибридно електрическо задвижване, чието

...
СподелиЕкоПюлс“ (EcoPulse), демонстративният самолет с разпределено хибридно електрическо задвижване, чието
Коментари Харесай

Първи успешен полет на електрически самолет

Сподели
„ ЕкоПюлс “ (EcoPulse), демонстративният аероплан с разпределено хибридно електрическо задвижване, чието предопределение е да тества тази технология, която евентуално ще способства за понижаване на въглеродния отпечатък на авиацията, е направил първия си полет. Това оповестиха „ Еърбъс “ (Airbus), „ Сафран “ (Safran) и „ Даер “ (Daher), представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Апаратът е изхвърчал от летището в Тарб на 29 ноември и е осъществил полет от час и 40 минути, съгласно взаимно официално съобщение на трите компании.

„ По време на полета екипажът е задействал електрическите мотори и е ревизирал по какъв начин действат компютърът за ръководство на полетите, високоволтовата батерия, разпределеното електрическо хибридно задвижване и хибридния електрически турбогенератор “, означават сътрудниците в плана.

Представен на авиационното ревю в Бурже през 2019 година, „ ЕкоПюлс “ е основан на основата на едномоторния TBM, създаван от „ Даер “. В допълнение към централния мотор с вътрешно горене, аероплан е оборудван с шест електрически мотора, разпределени по крилата, доставени от „ Сафран “, силата за които идва от батерия, конструирана от „ Еърбъс “.

Проектът се употребява с поддръжката на Генералната дирекция за гражданска авиация (DGAC), както и на Съвета за изследвания в региона на гражданската аеронавтика (Corac).

Добавянето на електрическо задвижване по време на някои стадии на полета разрешава да се ограничи потреблението на главния мотор и по този начин да се намалят въглеродните излъчвания, като в същото време понижават „ акустичния “ отпечатък на самолета.

Една от компликациите е енергийната компактност на батериите. Литиево-йонната батерия, създадена за „ ЕкоПюлс “, е паралелепипед с дължина 2,3 метра, широчина 75 см, височина 20 см и тегло от 350 кг, закрепени под фюзелажа.

Тя е високоволтова, до момента в който елементарните акумулатори в самолетите са нисковолтови (26 волта), което е незадоволително за задвижването.

Батериите, които се употребяват при електрическите коли, пък са прекомерно тежки и обемисти за приложение в аеронавтиката.

Електрическото задвижване и хибридизацията са способи, които се изследват, с цел да бъде понижен въглеродния отпечатък на дребните самолети. Самолетите по дълги направления към този момент ще не престават да се движат благодарение на общоприетоо авиационно гориво.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР