Списание Time публикува голяма статия под заглавие В света на

...
Списание Time публикува голяма статия под заглавие В света на
Коментари Харесай

``Остарях от мъдростта, която никога не съм искал.`` Списание Time прекара 2 седмици със Зеленски |

Списание Time разгласява огромна публикация под заглавие „ В света на Зеленски “ на корицата на новия брой, който ще бъде пуснат на пазара на 9 май. През април кореспондентът Саймън Шустер е прекарал две седмици с украинския президент в Киев и споделя в детайли за това по какъв начин се е трансформирал животът на лидера за двата месеца война. Руският опозиционен уебсайт „ Медуза “ публикува акцентите в публикацията.

TIME`s new cover: Over two weeks in April went inside Volodymyr Zelensky`s compound for a look at how the Ukrainian President and his top advisers are experiencing the war
— TIME (@TIME)

Първите часове на войната

Руските военни опитват да завладяват държавния квартал на улица „ Банкова “, известен като Триъгълника, в Киев, в първите часове на войната. Зеленски споделя, че си спомня единствено обособени " фрагменти " от този миг, като откъслечен набор от звуци и облици. Най-яркият му спомен е по какъв начин преди разсъмване с жена му отиват да разсънят 17-годишната си щерка и 9-годишния си наследник, и да ги приготвят за евакуация. „ Имаше мощни детонации “, спомня си Зеленски.

Военните му оповестяват, че в Киев е осъществен десант на съветски ударни групи, които имат за задача да заловен и убият президента и фамилията му. „ До тази нощ сходно нещо бяхме виждали единствено на кино “, споделя началникът на кабинета на украинския президент Андрей Ермак. Докато военните водят боеве по улиците, президентската армия барикадира резиденцията с подръчни средства, които повече напомнят на купчина скрап, в сравнение с укрепления.

На улица „ Банкова “ идват доста от съратниците на Зеленски, някои от тях са със фамилиите си. На президента и помощниците му са раздадени бронежилетки и автомати.

През първата нощ съветските войници правят два опита да щурмуват комплекса. „ Беше истинска лудница “, споделя съветникът на шефа на кабинета Алексей Арестович. По думите на Зеленски жена му и двете им деца по това време към момента се намират на „ Банкова “. Съединени американски щати и Великобритания предлагат президентът и неговият екип незабавно да бъдат евакуирани в Полша, където да бъде основано държавно управление в заточение. В отговор, по време на телефонен диалог с американската страна, президентът произнася фразата, която по-късно попадна в заглавията на изданията по целия свят: „ Имам потребност от муниции, не от превоз “.

На Зеленски е препоръчано да се реалокира в бункер, отвън Киев, който може да издържи на продължителна блокада. Той отхвърля. Вместо това, през втората нощ от нападението, когато по прилежащите улици се водят престрелки, Зеленски и съветниците му излизат в двора на резиденцията на „ Банкова “ и той излъчва видео, което е публикувано в обществените мрежи: „ Всички ние сме тук. Защитаваме нашата самостоятелност. Нашата страна. “
Вижте тази обява в Instagram.

Как работи кабинетът на президента по време на война

През първите седмици от нападението, когато съветската артилерия все още е покрай Киев, президентът става преди разсъмване, към 5 часа, и организира първия си диалог с военното управление, с цел да се осведоми за обстановката на фронта. След отстъплението на съветските войски от Киевска област, този разговор е изтеглен с час по-късно – в 6, с цел да успее Зеленски да закуси.

Както писа и " Ню Йорк таймс ", в кабинета на президента, на „ Банкова “, нещата не са се трансформирали изключително – прозорците са затрупани с чували с пясък, неразрешено е използването на мобилни телефони, електричеството се включва по-рядко. Всички от президентската администрация се охраняват от въоръжени бойци.

Интериорът с позлатени мебели, който сегашната администрация счита за „ тягостен “, си е все същият. „ Ако бомбардират това място, най-малко няма да ни се постанова да гледаме всичко това “, майтапи се един от сътрудниците на президента.

Улиците към комплекса са превърнати в лабиринт от контролно-пропускателни пунктове и барикади. Тук коли на цивилни не се позволяват, защитата позволява гости против пароли, набор от безсмислени изречения като „ вентилатор за чаша за кафе “, които се сменят всекидневно.

До отстъплението на съветската войска екипът на Зеленски прекарва по-голямата част от времето си в бункери под „ Банкова “. След отдръпването на окупаторите сътрудниците стартират да се връщат в кабинетите си и все по-често подценяват ограниченията за сигурност.

Президентът работи най-вече в Ситуационната зала – зала за съвещания без прозорци, с огромни монитори по стените, където могат да се организират оперативни заседания онлайн.

Угризенията на съвестта и вниманието на света

Всяка вечер в бункера си, преди лягане, по табиет Зеленски още веднъж поглежда обратно към дневния ред от миналия ден в опит да разбере дали не е пропуснал нещо значимо. „ Това е безсмислено, споделя той. – Дневният ред е същият. Виждам, че е направено всичко допустимо, само че не преставам да диря пропуски. Мъчи ме съвестта. " Не може просто по този начин да затвори очи и да поспи, до момента в който в Украйна не престават да падат бомби и да се правят военни закононарушения, а мирните поданици са затворени в подземия.

" Хората отвън Украйна виждат войната през обществените мрежи – когато им омръзне, просто ще сменят екрана, споделя той. - Такава е човешката природа, ужасите принуждава хората да отвърнат очи. " Зеленски се безпокои за това как другите страни възприемат войната и че ползата на хората отслабва. Сега неговата задача е да накара свободния свят да изживее тази война по същия метод, както Украйна: като въпрос на личното си оцеляване.

Пътуванията до военни зони

В началото на март, до момента в който съветските войски към момента обстрелват Киев в опит да окупират столицата, Зеленски скрито напуща резиденцията си, съпроводен от двама другари и група охранители, с цел да реши персонално мащаба на бойните дейности. Президентът се озовава в покрайнините на града, северно от ул. „ Банкова “, където вижда рухнал мост и голям кратер от детонация на пътя. На контролно-пропускателния пункт беседва с украински военни, до момента в който защитата " полудява " от близостта му до съветските позиции.

Няколко дни по-късно Зеленски отива на „ борш пътешестване “, както го назовават неговите помощници. На контролно-пропускателен пункт в покрайнините на Киев среща мъж, който всеки ден носи тенджера свеж борш на бойците. Те стоят там, в обсега на съветските снайперисти и артилерия, хапват чорба и самун и си приказват за Съветския съюз и за това, в което Русия се трансформира след разпадането му.

Зеленски споделя, че този диалог надълбоко го е впечатлил. Готвачът разказал какъв брой доста ненавижда руснаците, а по-късно извадил от багажника на колата си няколко ордена, които е получил, до момента в който е служил в руската войска.

На 40-ия ден от войната, придружаван от публицисти, Зеленски се насочва към Буча, където след изтеглянето на съветските войски са открити десетки тела на убити мирни поданици. Когато президентът и екипът му виждат мястото на престъплението с очите си, ужасът се превръща в гняв. „ Искахме да отменим всевъзможни мирни договаряния с Русия “, споделя лидерът на делегацията по договарянията с Москва Давид Арахамия. – Едва им гледах физиономиите. “

Видеообръщенията на Зеленски

През първия месец на войната Зеленски произнася по една тирада на ден. Говори пред Европейския парламент, Световната банка, на премиите " Грами ". Всяка тирада е съобразена с съответната аудитория. Освен това всяка вечер президентът на Украйна се обръща към нацията. „ Много постоянно питат кой написа речите на Зеленски. Основно - самият той. Работи над всеки ред “, споделя прессекретарят на ръководителя на кабинета Дария Заривная.

В съвсем всеки диалог с задгранични водачи Зеленски настоява да бъдат предоставени оръжия на Украйна. Понякога реагира прекомерно непосредствено на съмненията на събеседниците си - предложи Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да прегледа въпроса за саморазпускането си и помоли немския президент да не отива в Киев.

Зеленски вижда себе си не като боен пълководец, а като комуникатор, жив знак на страната, който се бори за оцеляването на своята нация. Неговите помощници правят оценка тази задача по друг метод. „ Понякога влиза в роля и стартира да приказва като артист, който играе президент “, споделя Алексей Арестович, който е някогашен сценичен артист. - Когато е самият себе си, прави най-силно усещане, тъй като хората виждат един почтен и хуманен мъж. “

Битката за Донбас

На 55-ия ден от войната Зеленски разгласи, че Русия е почнала втората фаза на военните дейности в Източна Украйна, борбата за Донбас. Там армиите и на двете страни евентуално ще бъдат унищожени, счита той. „ Това ще бъде пълномащабна борба, най-голямата, която в миналото сме виждали на територията на Украйна “, споделя Зеленски пред Time на 19 април. „ Ако издържим, това ще бъде решителен миг за нас. Преломен миг. "

Как войната промени Зеленски

„ Остарях. Остарях от цялата тази мъдрост, която в никакъв случай не съм желал. Да знаеш колко хора са починали, какви зверства са осъществени от съветските бойци, това е непосилна мъдрост, признава Зеленски пред журналиста на Time. - Честно казано, в никакъв случай не съм имал цел да получа подобен житейски опит. "

На въпрос дали в този момент съжалява, че е напуснал актьорската си кариера и се е кандидатирал за президент, той дава отговор: „ Нито за секунда “.

Не знае по какъв начин ще приключи войната и какво ще бъде мястото му в историята. Но е уверен, че Украйна се нуждае от военновременен президент и е решен да изиграе тази роля.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР