Спирометрията след прекаран ковид дава ясна картина за пораженията Изследването

...
Спирометрията след прекаран ковид дава ясна картина за пораженията Изследването
Коментари Харесай

Пулмологът: Лесна умора и задух показват проблем с белия дроб

Спирометрията след прекаран коронавирус дава ясна картина за провалите

Изследването се прави три седмици след заразяването

Само за 10 минути можете да установите положението на белия си дроб след прекарана коронавирус зараза. Това става посредством спирометрия - тест за проучване на белодробната функционалност. Той е наложителен след боледуване от вирусната пневмония, породена от COVID-19, изключително в случай че продължавате да имате зной и кашлица, поучава доктор Димитрина Стоянова, експерт по белодробни заболявания в доболнична помощ на денонощна клиника “Медикус Алфа”.

Спирометрията се употребява за диагностициране и управление на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиална астма, белодробна фиброза, бронхиолит, белодробен емфизем - изобщо нарушавания, засягащи белодробната функционалност.

Изследването мери скорост и размери на въздушният поток при влизането и излизането от белите дробове. Пациентът вдишва надълбоко, след което оптимално внезапно издишва в апарата, който на момента дава оценка на функционалностите на белите дробове, изяснява доктор Стоянова.

COVID-19 най-често визира белия дроб, по-късно дълготрайно време пациентите, даже младежи без съпътстващи болести, страдат от лесна отмалялост и зной при най-малки старания. Затова е належащо проучване дали вирусът има отражение върху самата дихателна функционалност, или става въпрос за субективни чувства. Защото задухът може и да не е обвързван с проблем в белите дробове, а с обездвижването на организма и степента на натоварване в избран миг.

Има пациенти, които действително нямат функционален проблем с дишането, изяснява доктор Стоянова. Голям % от тях получават свръхчувствителност на бронхите, с пристъпи на конвулсии, зной и кашлица, сходни на астматичните. След като посредством спирометрията се откри неналичието на проблем, човек се успокоява и в случай че съблюдава избран хранителен и двигателен режим, бързо ще възвърне здравето си.

Д-р Стоянова припомня, че е добре при продължаващи недоволства след прекаран COVID-19 първо да се създадат съвещания при кардиолог, пулмолог, в случай че се постанова и при други експерти. Най-добре е спирометрията да се извърши три седмици след заразяването, когато са отминали острите признаци на коронавирус инфекцията.
Бабини илачи
Домашни средства при кашлица



Лимонът и медът оказват помощ да не кашляте през нощта.

Кашлицата е естествена реакция на организма, когато има някакъв тип неспокойствие на дихателните пътища и тяхната лигавица. Тя може да се получи както при алергии, по този начин и при бактериални или вирусни инфекции. Когато е суха, с пристъпи, повода нормално е респираторна алергия. Ако е дълбока, с обособяване на храчки, става дума за зараза.

Сухата кашлица може да продължи и след излекуването на инфекцията, тъй като лигавицата на дихателните пътища е доста евентуално да се е увредила. Сухият въздух от климатиците в допълнение усложнява положението. Затова дихателните пътища би трябвало да се поддържат добре овлажнени. Мед, лимон, джинджифил, чесън, сок от лук, стафиди, кимион, алое вера - националната медицина разполага с богат боеприпас от средства против кашлица. аргара със солена вода

Разтворете половин чаена лъжичка сол в 1 ч. ч. топла вода и направете гаргара. Облекчава болката в гърлото и работи противовъзпалително. Можете да вършиме процедурата няколко пъти дневно.

Лимон и мед

Смесете сока на един дребен лимон с 2 с. л. мед и топла вода. Изпийте преди лягане, с цел да облекчи кашлицата и да поддържа овлажнени дихателните пътища.

Чай от подбел

Залейте 5 грама (1 с. л.) сухи листа от подбел с 1 ч. ч. вода и варете 15 минути. Прецедете. Пийте отварата топла, 3 пъти дневно по 1 чаша. Може да се подслади с мед, изключително за деца, тъй като има горчив усет.
Наука и процедура
Хмелът в пивото бори вирусите

Най-ценният съставен елемент на кехлибарената напитка я прави вкусна и потребна



Хмелът покачва антиоксидантите в бирата.

Пивоварната просвета, която тази година отбелязва своята 65-годишнина, се обогати с още едно проучване, направено от български учени. Проф. Габриела Маринова и екип от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) опитват с в допълнение охмеляване на кехлибарената напитка. Резултатите от тяхното проучване демонстрират, че умереното обогатяване на бирата с хмел със 120 mg/l алфа-киселини е удобно за повишение на антиоксидантния потенциал на пивото и усъвършенства неговите качества.

Хмелът е този, който дефинира значително типичните качества на бирата - горчивия усет, аромата и стабилността на пяната. Той балансира сладостта на малца, разнообразява усета и аромата и основава комплекс от сензорни чувства, произлизащ от взаимоотношението на голям брой летливи съединения. Ето за какво смесването на хмеловете и стадият на прибавянето им към пивото са основни и дават неограничени благоприятни условия за постигането на разнообразни усети и аромати.

Интересът на науката към в допълнение охмеляване на пивото не е инцидентен. Хмелът е неповторима композиция от алфа- и бета-горчиви киселини, етерично масло, полифеноли, естрогени, танини, витамини, минерали и други Главният фенилфлавоноиден съставен елемент - ксантохумолът - има антивирусни, противовъзпалителни и противомутагенни (оказващи въздействие на гените) свойства и е един от най-силните антиоксиданти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР