Спирдон СПИРДОНОВИнтересно дали покрай милиардите за самолетите обществеността ще отвори

...
Спирдон СПИРДОНОВИнтересно дали покрай милиардите за самолетите обществеността ще отвори
Коментари Харесай

Кампания Стани офицер? Защо пък не

Спирдон СПИРДОНОВ

Интересно дали около милиардите за самолетите обществеността ще отвори очи и уши за един не по-малко важен проблем за националната сигурност. Може би, предлага военачалник от запаса, националната акция на Министерството на защитата " Бъди боец " би трябвало да стане " Стани офицер ". Оказва се, че е прав. Както в настоящо, по този начин и в бъдеще време.

Добре е, че военното ведомство е анализирало обстановката, само че взема една доста любопитна мярка. Гражданските лица, претенденти за курсанти, да са не по-възрастни от 31 години. Това е записано в плана за смяна на Наредбата за изискванията и реда за приемане на курсанти и военнослужещи във висшите военни учебни заведения. Сега условието е за възраст до 27 години.

Окомплектоването на бъдещия ни офицерски корпус в действителност е изправено пред сериозен риск. От МО регистрират обстоятелството, че през последните четири години доста е повишена потребността от образование на курсанти във висшите военни учебни заведения. Данните обаче не са радващи. За образователните 2016/2017 и 2017/2018 година декларираният брой тук-там за банкет на курсанти в Националния боен университет " Васил Левски " е бил надлежно 257 и 272. За оповестените места са признати 194 и 183 курсанти. Останали са сред 50 и 80 незаети места от декларираните от потребителите на фрагменти бройки.

И още един извод на МО: " Поради разнообразни аргументи (прием в друго висше учебно заведение, противоречие в предварителните упования на курсантите и действителните условия, предлагани от университета, отвращение за образование в съответни специализации и др.) броят на признатите за образование курсанти в Националния боен университет " Васил Левски " се редуцира доста, като по този метод броят на неусвоените места се усилва. " Това наложило през предходната година да се промени част от изискванията за банкет на курсанти във висшите военни учебни заведения, като за тази цел е увеличена възрастта за кандидатстване - от 23 на 27 години.

Освен това се е възприела концепцията за образуване на ранен банкет във висшите военни учебни заведения. В тази връзка в наредбата е включена процедура за провеждането на две акции за ранен банкет и една постоянна приемна акция във висшите военни учебни заведения за обезпечаване на опция и по-добра успеваемост при попълване на оповестените места за курсанти.

Въпреки въведените промени в наредбата за образователната 2018/2019 година от оповестените 232 места за курсанти в Националния боен университет " Васил Левски " са признати 170 души. Независимо че наредбата обезпечава опция за асимилиране на незаетите места посредством образуване на спомагателен банкет от претенденти, които не са се явили пред приемната комисия, броят на признатите курсанти продължава да понижава.

За образователната 2019/2020 година декларираният брой места за банкет на курсанти в Националния боен университет " Васил Левски " и във Висшето военноморско учебно заведение " Н.Й. Вапцаров " е надлежно 231 и 51. Комисията за банкет на курсанти във Висшето военноморско учебно заведение " Н.Й. Вапцаров " организира своите съвещания (две за ранен банкет и една постоянна кампания), като декларираният брой места е усвоен. След привършване на изпитните процедури в Националния боен университет " Васил Левски " за оповестените 231 места са класирани 177 кандидат-курсанти. При изискване че бъдат признати всички претенденти, в университета ще останат незаети 54 места, а отчитайки статистиката от предишни години, техният брой ще се усилва.

И каква е любопитната мярка! Увеличаване на възрастта за кандидатстване до 31 години. Така за две години това условие нараства от 23 на 27, а в този момент - и на 31 години.

Интересно, в случай че недобрата наклонност продължава, дали скоро няма да имаме първокурсници курсанти на 35 години, а лейтенанти - на 40?! Не имам вяра, несъмнено, да се стигне до такава степен. Но и при идната смяна ще бъде мъчно да възприемаме лейтенант на 35-36 години, в случай че в този момент имаме военачалник на 44 години. И още нещо - въвеждането на тази оригиналност би трябвало да се съпровожда с смяна на Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за защитата и въоръжените сили, където се регламентират изискванията за придобиване право на пенсия и пределната възраст за военно звание. В противоположен случай ще произвеждаме офицери, които да служат 10-15 години.

В този смисъл може да се подложи на подозрение изказванието, че от МО са отчели " одобрения Модел за кариерно развиване на военнослужещите в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска, с оглед обезпечаване на опция за осъществяване на периода на контракта за военна работа (10 години след довеждане докрай на образование във висше военно училище) и следващо образование във военни академии или приравнени на тях командно-щабни колежи в страната или в чужбина. "

Така че акцията " Стани офицер " е нужна. Тя, несъмнено, не би трябвало да се оставя на гърба на Националния боен университет, чието управление и в този момент прави невъзможното. Очевидно е, че офицерската специалност е отстъпила от привлекателността си най-малко с три десетилетия. Пазарът на труда се е намесил уверено и е изпреварил сензитивно грижата на страната за обществения статус на българския офицер. С повдигането на възрастта за кандидатстване може да попълним неусвоените места във военния университет, само че след това...?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР