Спирането на VI блок на АЕЦ Козлодуй“ е заради теч

...
Спирането на VI блок на АЕЦ Козлодуй“ е заради теч
Коментари Харесай

Росен Христов: VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ е проблемен още от пускането му

Спирането на VI блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е поради теч от парогенератора, то е превантивно, няма радиация. Това разгласи пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му този блок е проблематичен още от стартирането му в употреба. Той има потребност от огромна рехабилитация, която може да бъде направена при идващия планов ремонт, посочи министърът.

Христов изясни още, че превантивното прекъсване на VI блок е направено по този начин, че да не съвпадне с плановия ремонт на V блок, с цел да не излязат от употреба едновременно.

Служебният министър на енергетиката дефинира като реалистична концепцията за 4 нови реактора – два за АЕЦ „ Козлодуй “ и два за АЕЦ „ Белене “.

„ V и VI блок би трябвало да бъдат изведени от употреба към 2050 година Предвиждаме два заместващи и два спомагателни, защото прекосяването към зелена стопанска система електрификация на цялата промишленост “, разяснява Христов.

Под въпрос е обаче потреблението на оборудването, което купихме от Русия за АЕЦ „ Белене “, стана ясно от думите на министъра. Водят се договаряния с френска компания да направи предпроектно изследване по въпроса.

VI блок на " Козлодуй " ще бъде спрян, с цел да се ремонтира пропускът на радиоактивна вода от трети парогенератор. Още тогава от нуклеарния регулатор разясниха, че сходно нещо се е случило и през 2021 година на V блок, както и през 2020 година, само че в никакъв случай не се е стигало до гранични стойности по правилник, които да наложат прекъсване на блока.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР