Спирането на кървене от травматично нараняване може да спаси животи,

...
Спирането на кървене от травматично нараняване може да спаси животи,
Коментари Харесай

Ново лепило спира кървене за 15 сек.

Спирането на кървене от травматично пострадване може да избави животи, само че е мъчно да се употребяват лепила, когато кръвта навлажнява раната. Сега откриватели от Масачузетския софтуерен институт са създали ново хирургично лепило, което може да спре кървенето за 30 секунди и е въодушевено от свръхсилното лепило, употребявано от мидите Chthamalus stellatus.

Понастоящем кървенето нормално се управлява по време на интервенция или травматично увреждане с материали, наречени хемостатични сътрудници. Те съдържат фактори, които предизвикват формиране на кръвни съсиреци, само че процесът може да отнеме няколко минути и не постоянно работи, в случай че има прекалено много кръв.

Новото био-лепило може да затвори раната за 15 до 30 секунди, споделят учените. При проби, извършени върху плъхове и свине, лепилото остава на място седмици преди постепенно да се разложи, защото тъканта стартира да се лекува. Ако е належащо, то може да бъде отстранено по-рано посредством използване на разтвор. Също по този начин, лепилото не предизвиква инфектиране към зоната. Изследването на новото лепило е оповестено в списанието Nature Biomedical Engineering.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР