Спирането на интернет в световен мащабкато мярка за контрол се

...
Спирането на интернет в световен мащабкато мярка за контрол се
Коментари Харесай

С 15% се е увеличило спирането на интернет по света като мярка за контрол

Спирането на интернет в международен мащабкато мярка за надзор се е нараснало с 15% през 2021 спрямо миналата година. Тогава са регистрирани 182 изключвания в 34 страни, оповестява Гардиън. Причините са най-различни. Най-често се прави за ограничение на информацията при войни и преврати. Случва се е интернет да спре и по време на изпити, с цел да не се преписва. Индия е страната, която е изключвала най-вече пъти интернета си - цели 106.

В Украйна интернетът е бил спрян час преди нахлуването на Русия през февруари. В Судан и Мианмар връзката е прекъсвана след военни преврати, а в Казахстан и Етиопия са се пробвали да лимитират достъпа до информация, с цел да предотвратят митинги и гражданско непокорство.

Всяка година милиони интернет консуматори от Индия, Сирия и Йордания също губят достъп до интернет. Интересно е, че това става по време на изпитните сесии, защото държавните управления желаят да избегнат хакерски офанзиви и опция за преписване.

Спирането на интернета предизвиква огромни стопански вреди. Приблизително 5 млрд $ са загубите за миналата година. Според Върховния комисар за правата на индивида на Организация на обединените нации Мишел Бачелет, напред с материалните вреди, изключването на интернет се отразява негативно и върху правата на индивида.

Автор: Тодор Пантилеев, стажант-репортер

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР