СпейсЕкс спази традицията да изстрелва спътниците си с ракета, която

...
СпейсЕкс спази традицията да изстрелва спътниците си с ракета, която
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изведе в космоса 60 спътника от групировката Старлинк!

СпейсЕкс съблюдава традицията да изстрелва спътниците си с ракета, която има рециклирана първа степен. Степента, която хвърча през днешния ден, е извеждала в космоса три предишни задачи – “Телстар 18 ” през септември 2018-та, “Иридиум 8 ” през януари 2019-та и “Старлинк 1 ” през май 2019-та. След днешния полет степента още веднъж се завърна сполучливо на Земята чрез кацане върху плаваща платформа в Атлантическия океан. Това бе 48-мото наред връщане на ракета. Последният вид на “Фолкън 9 ” е очакван да лети в космоса до 10 пъти с минимално обслужване и до 100 пъти с малко по-сериозно обслужване. Все още компанията не е изстрелвала една и съща ракетна степен даже 5 пъти, само че в този момент, откакто разполагаем има степен, летяла 4 пъти, достижението евентуално ще стане факт през 2020-та.

В рамките на днешния полет бяха изведени още 60 спътника “Старлинк ”, с което общият брой изведени спътници от групировката възлиза на 180. Това трансформира СпейсЕкс в най-големия сателитен оператор в международен мащаб – нито една друга компания няма толкоз доста спътници, предходният рекордьор Планет Лабс (отново американска фирма) разполага с 30 спътника по-малко. “Старлинк ” е опит на Мъск да обезпечи международен интернет в целия свят и в случай че замисълът на бизнесмена е сполучлив, той ще налее много пари в неговия джоб. Пари, които Мъск от своя страна ще налива в неговата фантазия да засели Марс.

“Старлинк ” ще придобие минимално покритие, когато бъдат изстреляни 400 спътника, а за приблизително покритие са нужни 800. Разбира се, Мъск не открива сателитния интернет – има доста интернет снабдители, които имат спътници в геостационарна орбита. Но защото спътниците в тази орбита са на разстояние 35 000 от земната повърхнина, сигналът пътува дълго и сателитният интернет е муден. За сметка на това спътниците “Старлинк ” са в ниска околоземна орбита и се чака да дават високоскоростен нет.

Не всички са щастливи от упоритостите на бизнесмена. Мъск към този момент си навлече гнева на професионалните астрономи, които се оплакват, че неговите спътници “Старлинк ” пречат на нощните наблюдения. Очакванията са в границите на задачата, която стартира тази нощ, да бъде тествано ново покритие, при което спътниците няма да са толкоз ярки. 

Запис от днешното политане: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР