От 7 часа днес българите гласуват на избори 2 в

...
От 7 часа днес българите гласуват на избори 2 в
Коментари Харесай

Избори 2 в 1: България решава кой да изпрати в Народното събрание и Европейския парламент

От 7 часа през днешния ден българите гласоподават на избори 2 в 1 за депутати и евродепутати. Гласуването ще продължи до 20.00 часа, като изборният ден може да продължи не по-късно от 21 часа, в случай че пред някоя изборна секция има опашка от чакащи гласоподаватели.

В деня на вота се не разрешава слагането на пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение. Ако секционната изборна комисия откри такива, тя неотложно ги отстранява - при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерство на вътрешните работи.
Според ИК пропагандни материали се изготвят и популяризират от претендентите, партиите, обединенията и инициативните комитети единствено по време на предизборната акция. Всеки пропаганден материал наложително се отбелязва от чие име се издава и би трябвало да съдържа информация, че пазаруването и продаването на гласове е закононарушение. До края на изборния ден е неразрешено унищожаването и заличаването на пропагандни материали, сложени по избрания в кодекса ред.

Кандидатите за народни представители на изборите са 6100

1506 са претенденти в два региона. 1826 са дами, 4274 – мъже. В съпоставяне с изборите за Народно заседание на 2 април 2023 година претендентите са с над 1500 повече. За изборите м.г. общо 4566 души са се борили за 240-те места в Народното събрание. От тях 1341- дами, и 3225- мъже.

На изборите за Европейски парламент претендентите са 418

Жени са 131, а мъже – 287. В съпоставяне с изборите през 2019 година претендентите за евродепутати са със 100 повече. Тогава е имало 318 претенденти.

Избирателните секции в страната са близо 13 хиляди

От тези 12 898 секции с преносима секционна изборна комисия ще се гласоподава в 322. В 9346 ще се гласоподава с машини.

Гласуване в чужбина

Отворени ще са общо 769 секции в 60 страни. В 388 секции изборите ще бъдат 2 в 1 - и за Европейски парламент. В 245 секции ще се гласоподава с машини. В чужбина са командировани над 700 души.

Трите страни, в които няма да има избори за Европейски парламент, са Нова Зеландия, Сингапур и Исландия. Това са страни, в които ние нямаме дипломатически и консулски представителства, прецизираха от Министерството на външните работи.

Най-много секции има в Турция – 166, в четири от тях ще има избори „ две в едно “. В общо 245 секции в чужбина ще има машинно гласоподаване

кой има право на глас

Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат жителите, които са живели минимум през последните три месеца в Република България или в друга страна – членка на Европейския съюз.

Правото на глас се упражнява единствено по непрекъснатия адрес на гласоподавателя или по сегашния му адрес в плануваните от Изборния кодекс случаи. Не е допустимо гласоподаване в друго обитаемо място на територията на страната, в което гласоподавателят няма регистриран непрекъснат или сегашен адрес.

6 593 275 български жители са в изборните описи за предварителните парламентарни избори, 6 138 050 са имащите право да гласоподават за Европейски парламент. Разликата в броя е поради условието за уседналост за изборите за европейски парламент.

Начинът за гласоподаване зависи от желанието на гласоподавателя, само че има изключение в случаите, когато гласоподавателят няма право да гласоподава на един от двата избора. Тогава той наложително гласоподава с хартиена бюлетина за вота, до който е позволен.

Как и с какво се гласоподава

За да гласувате, би трябвало да визиите годна персонална карта. Не се одобряват други документи като интернационален паспорт или шофьорска брошура. Цветът на бюлетините за Народно заседание и този за Европарламент ще бъде друг.

И на тези избори ще имате опция да изберете дали да гласувате с машина или с хартиена бюлетина, само че единствено в случай че във вашата изборна секция има над 300 регистрирани гласоподаватели.

Гласуването в изборните секции с по-малко от 300 гласоподаватели, в лечебни заведения, домове за възрастни хора и други профилирани институции, на кораби под български байрак, в арестите и местата за изтърпяване на наказване отнемане от независимост ще се реализира единствено с хартиени бюлетини. Също по този начин, при гласуването с преносима изборна кутия също ще се употребява книжен бюлетин.

Ако решите да гласувате на машина, ще получите смарт карта от секционната комисия. Трябва да я поставите в долния завършек на машината с чипа напред и нагоре. Първо ще се зареди екран, на който ще би трябвало да отбележите дали желаете да участвате в двата избора или не. При предпочитание за присъединяване в двата вота, ще се отвори първо бюлетината за българския парламент, а по-късно – бюлетината за евровота. След като гласувате, вадите картата от машината и изчаквате звуковия сигнал, преди да вземете разписките от машинното гласоподаване, наричани към този момент бюлетини. Картата се връща на член на секционната изборна комисия, а бюлетините се пускат в две разнообразни кутии.

Видеонаблюдение в действително време

И на тези избори ще се наблюдава преброяването на бюлетините и съставянето на протоколите от секционните комисии. Видеонаблюдение и видеозаснемане ще има в 11 635 секции.

Броенето на вота стартира след оповестяване на края на изборния ден - като се изключи тези отвън страната, в лечебните заведения, домовете за остарели хора, местата за изтърпяване на наказване и задържане под стража и в преносимите изборни секции.

Днес ще избираме депутати за шести път в последните три години, като това е петият предварителен избор след постоянните парламентарни избори на 4 април 2021 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР