Спецпрокуратурата отрече да има задържан служител на Жандармерията при мащабната

...
Спецпрокуратурата отрече да има задържан служител на Жандармерията при мащабната
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата отрече да има задържан полицай при акцията срещу група за трафик на мигранти

Спецпрокуратурата отхвърли да има арестуван чиновник на Жандармерията при огромната интервенция против трафика на мигранти. По-рано стана ясно, че е разрушена група, прекарвала чужденци от Турция. В интервенцията в петък са взели участие чиновници на ГДБОП, Групово дело „ Гранична полиция ”, „ Вътрешна сигурност ” – Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Ето и цялото известие:

„ Във връзка с изнесена на 02.04.2022 година погрешна и манипулативна информация в български електронни медии, Специализирана прокуратура дава следната информация в полза на обективната истина: В изявления със сходно наличие в няколко електронни медии на 02.04.2022 година бяха дават погрешни данни по отношение на осъществени ден преди този момент дейности по обезвреждане на проведена незаконна група за подкрепяне на незаконни мигранти в страната по пътя им към Западна Европа.

Действията по следствието на 01.04.2022 година са осъществени от следователи под управлението и надзора на прокурори от Специализирана прокуратура (факт, който не се загатва в публикациите). Служители на ДАНС, ГДБОП, Групово дело „ Гранична полиция и „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи са взели участие в проверяващия екип за осъществяване на оперативно-издирвателни мероприятия.

Досъдебното произвеждане е формирано през 2018 година от прокурор при Специализирана прокуратура по разработка на ДАНС. Към привличане на лица в качеството на обвинени, се пристъпва след събиране на задоволителен размер от доказателства за съпричастието им към незаконната активност.

На 01.04.2022 година с прокурорски постановления като обвинени по делото са привлечени 6 лица. На три от тях е наложено задържане за период до 72 часа, на един е избрана мярка за неотклонение „ подписка “. Едно от упрекнатите лица изтърпява ефикасна присъда във Федерална република Германия за друго закононарушение, а за друго – сирийски жител, е открито, че е отвън страната и е оповестено за търсене.

Категорично не дава отговор на истината изнесеното в някои от изявленията, че служител на реда – чиновник на жандармерията, е бил задържан по досъдебното произвеждане. Служител на жандармерията е разпитан само като очевидец по делото, не му е повдигано и обвиняване.

Във всички изявления се сочи, че въпросното следствие е едно от 25-те „ забавени без уважителна причина “ от прокуратурата, за които основният секретар на Министерство на вътрешните работи алармирал Инспектората на Висш съдебен съвет. Веднага по-късно директно се постанова внушението, че в резултат на „ забавянето “, през страната са прекарани хиляди мигранти, „ което е можело да бъде избегнато с ареста им по-рано “. Твърди се, поради това закъснение „ водачът на бандата – сириец, се е укрил и е упрекнат задочно “.

Услужливо се подминава фактът, че неутрализирането на незаконната група от дълго време e било планувано, квалифицирано, само че не и осъществено – заради приключване на информация към обвинените от силова конструкция, отвън ДАНС. И че в резултат на приключването на тази информация, ръководителят на групата напуща страната.

Неистини по отношение на следствието се показват и в обява, озаглавена „ Избягалият сириец в бандата, трафикирал мигранти, радикализиран. Прокурор… отказал СРС-та “.

Истината е, че в кориците на следственото дело не се съдържат каквито и да било доказателства за това, че въпросният сирийски жител е бил радикализиран, както и че е поддържал контакти с така наречен „ Ислямска страна “.

Некоректно и евентуално неслучайно в обявата са посочени имената на двамата наблюдаващи делото прокурори – с очевидната цел по неблаговиден метод, те да бъдат очернени пред обществото. Неистини се показват с обяснението „ това, оповестиха от прокуратурата “ (например, че единият от прокурорите е излязъл в отпуск).

Специализирана прокуратура се надява, че публикуването на погрешна информация, уронваща престижа на Специализирана прокуратура и работещи в институцията почтени магистрати, е непредумишлено от страна на създателите и на публицистичните екипи. Специализирана прокуратура още веднъж приканва представителите на медиите да разгласяват само вярна и тествана информация“.

Източник: Нова тв
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР