Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха печатница за пари, работила в подземието

...
Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха печатница за пари, работила в подземието
Коментари Харесай

Разбитата печатница за пари е най-голямата за последните 11 години

Спецпрокуратурата и ГДБОП разрушиха печатница за пари, работила в подземието на хотел в Слънчев бряг. Задържани са 4-ма души, измежду които е и притежателят на хотела, който съгласно проверяващите също е част от незаконната група. Намерени са близо 13 милиона в евро и долари, част от тях са били укрити в тайници на разнообразни места в страната. Според прокуратурата това е най-голямата и съвременна печатница, разрушена у нас през последното десетилетие.


Разследващите влизат в следите на групата още при започване на годината. Задържаните са с богато престъпно минало и съумяват доста добре да прикрият своята активност. Групата е разрушена на 20 октомври след взаимна работа със " Сикрет сървис " и Европол. Машините са открити в под земята етаж на хотел " Кантилена " в Слънчев бряг. Намерени са в друга степен на направа общо 11 570 000 евро и 1 700 000 $.
Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Нашите данни все още са, че това е нова фабрика. Задържани са в миг на произвеждане и работа. Вероятността все още да бъдат пласирани отвън България или в България е по-скоро минимална към сегашния миг. Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП: Двете от главните лица, които бяха арестувани сега на отпечатване на банкнотите са контингент по тази линия от много години. По този случай може да бъде написана книга.
Част от парите са били складирани в секрети квартири на територията на цялата страна. В хода на следствието са претърсени над 30 адреса.
Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП: Една такава печатница не работи непрекъснато. Тя работи един път на няколко години. Тези подправени парични средства се складират на разнообразни места и поетапно се изваждат на пазара.
Откритите банкноти са от 500 и 100 евро, както и от 50 $. Според проверяващите у нас имитации с сходно качество не са откривани. Предстои разбор и от Европол.

Евгения Деянова, наблюдаващ прокурор по делото: Всички детайли на отбрана, в това число воден знак, светещи линийки, каквито имат и същинските банкноти, имат и тези банкноти. Тези банкноти са били продавани против 6 % от цената на евровите банкноти, а доларовите са продавани против 20 % от цената.
И през днешния ден хотелът в Слънчев бряг остана затворен. Прокуратурата ще изиска непрекъснат арест и за четиримата арестувани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР