Спецобвинителите се загрижиха за колегите си - специализирани съдии, и

...
Спецобвинителите се загрижиха за колегите си - специализирани съдии, и
Коментари Харесай

Спецпрокурорите искат от Цацаров да се погрижи за спецсъда

Спецобвинителите се загрижиха за сътрудниците си - профилирани съдии, и с писмо до основния прокурор Сотир Цацаров желаеха подпомагане за решение на тежките материални и кадрови проблеми на съда. За да покажат дух на съдействие спецпрокурорите декларират, че неналичието на колегиални връзки в правосъдната власт е един от главните проблеми за действие на наказателното правораздаване, " и то главно в София ", само че не показват в писмото каква е връзката с недостигащата материална база и кадрови проблем. Затова се обръщат към ръководителя си - основния прокурор Сотир Цацаров, който е член на Висшия правосъден съвет (ВСС) по право, с искане да сложи въпроса на разискване в съвета и пред правосъдния министър.

Прокурорите се стимулират с предстоящ напор от каузи против корупцията по високите етажи на властта, които след измененията от 5 ноември ще се гледат от спецправосъдието. До момента импортирано дело за корупция по високите етажи на властта в съда няма, откри инспекция на " Дневник ".

Заради подобен предстоящ напор Цацаров изиска от прокурорската гилдия трансформиране на няколко прокурорски щатове от страната в такива към спецпрокуратурата, както и по-добра постройка. Предложението му бе подкрепено от прокурорската гилдия, само че решението зависи от пленума на Висш съдебен съвет. Със същото очакване и ръководителят на спецсъда Георги Ушев изиска нови 15 съдийски бройки и по-добри материални условия. Съдийската гилдия обаче реши, че ще изиска данни дали да усили щата на съда, тъй като съгласно колегията няма данни в поддръжка на желаното нарастване.

Ушев пресметна почти, че предстоящият прилив на каузи към спецсъда е над 2000. Наскоро Софийският градски съд (СГС), който в този момент заседава по тези проблеми, оповести, че при тях от началото на 2015 година досега има 26 такива каузи.

По-добри условия за спецсъда, спецобвинителите желаят поради публичните упования за резултати освен във вменената им неотдавна битка с " висока корупция ", а и досегашната - с проведената престъпност.

Обществото чака правдивост, обаче по какъв начин да има такива упования от съд, който работи при ужасяващи материални условия и тежки кадрови проблеми, показват спецобвинителите.

Дори декларират, че " в такива условия " не работел нито един български съд. И допълват, че резултатите от работата на спецправосъдието се оценявала позитивно, както в отчетите по Механизма за съдействие и инспекция, по този начин и в евроанализа на прокуратурата.

За спецпрокуратурата имало кой да се грижи, а спецсъдът се мъчи в ужасни условия

Прокурорите означават още, че единствено с помощта на управлението на прокуратурата и в частност на основния прокурор и прокурорската гилдия навременно се подхващат дейности за увеличение състава на магистратите и правосъдните чиновници, както и за обезпечаване на естествения материални условия за работа.
" Не по този начин обаче стои въпросът във връзка с Специализирания углавен съд и Апелативният профилиран углавен съд. Към момента работещите в профилираните органи магистрати и правосъдни чиновници се обитават в една и съща постройка, която с изключение на от тях се употребява също и от чиновниците и администрацията на Държавната комисия по сигурността на информацията ", аргументират се те.

Те показват още, че макар изцяло усвоената повърхност на постройката, нейният потенциал неведнъж е превишен. " Към момента, без каквото и да е пресилване, извънредно неприятните материално-битови условия основават предпоставки за неспазване даже на минималните условия към здравословните и безвредни условия на труд ", се споделя още в писмото до Цацаров.

Според тях заплахата от цялостно блокиране на правосъдните съвещания била изцяло действителна.

Посочват и че спецсъдът има потребност от повече съдийски бройки. Ако такива не бъдат обезпечени, отрицателният резултат няма да е единствено върху активността на съда, само че и върху профилираните органи изобщо и публичните упования към работата им.

На край показват, че поради незадоволителния брой зали, някои съвещания са с дълготрайност съвсем до и след среднощ, което е неприемливо съгласно стандартите на Европейски съд по правата на човека. " И това не е изключение, а постоянна процедура, подбудена от описаните кадрови и битови усложнения на съда ", споделят спецпрокурорите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР