Специфично оформление и монументалност с големи сиенитни плочи с изявена

...
Специфично оформление и монументалност с големи сиенитни плочи с изявена
Коментари Харесай

Оживяват: Колоните, капителите, казармените помещения на Източната порта

Специфично оформление и величественост с огромни сиенитни плочи с изявена осова линия, шест колони с капители, зрителни прозорци, разкрити  реставрирани и консервирани верижни пространства, за които се допуска, че са били казарми – по този начин наподобява Източната врата дни преди да бъде открита публично. Заявката на общината е това да се случи в края на март.
Прочетете още
На терен към момента има много работа по експонацията на детайлите, които не са употребявани при анастилозата в специфични лапидариуми и би трябвало да бъдат сложени върху каменни постаменти. Намеси по античната улична настилка са минимални, без внасяне на нови каменни плочи и материали на мястото на изчезналите. Готови са подпорните стени и оградата.  В този си тип Източната врата е напът да се трансформира в една от туристическите атракции под тепетата.

Обектът е с повърхност от 2529 квадратни метра и е „ учебник по археология ”, както го дефинира проучвателят Мая Мартинова-Кютова.

Първите данни за Източната врата са от 1905 година, когато при разрушаването на джамията „ Бей Меджид ” в региона са открити редица артефакти като двуезичен надпис за създаване на римската цитадела в 172 година След Христа, фриз на здравеносните божества с изобразени Луна, Йазо, Панацея, Телесфор, Асклепий, Хигия, Епионе, Махайон, Падалейриос, Сол от 3. в. след Христа, фриз-архитрав с релефно изображение на гладиаторски пердах в три етапи, фундамент за скулптура на Базилиск.

Първите разкопки стартират през 1977-а и не престават до 1980 година от археолозите Лилия Ботушарова и Елена Кесякова.

През 2007 – 2008 година, при избавителни археологически разкопки с началник Мая Мартинова-Кютова, е проучено продължението на комплекса в южна посока. Същата година общината разпорежда архитектурно снимане и основаване на инвентарен лист – азбучник на архитектурните фрагменти и елементи. Полевата работа реализират екип от археолози, геодезисти и фотограметристи. Изготвен е азбучник, съдържащ  101 детайла.

„ Комплексът „ Източна врата “ заема изключително място в отбранителната система на Филипопол. Монументалното оформление на архитектурния отбор потвърждава, че това е най-изявената градска врата, а улицата, която извежда до нея – основната входно-изходна артерия на античния град. Тя не е в синхрон с планувания по ортогонална система град в низината ”, отбелязва Мая Мартинова-Кютова в обява.

Проектантският екип, изготвил идейния план за анастилоза, консервация, реституция и експониране на античния комплекс „ Източна врата ” на Филипопол ” е в състав арх. Галина Пировска, археолог-проучвател Мая Мартинова-Кютова, която работи в екип с Биляна Грозева-Здравчева, реставратор-технолог Никола Стоянов, реставратор-технолог Аглика Икономова, инженер конструкции  Мая Мишева.

В НАЧАЛОТО
   

СЕГА

РОЕКТЪТ


 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР