Специално проучване изготвено от MoitePari.bg, съвместно с Асоциацията на българските

...
Специално проучване изготвено от MoitePari.bg, съвместно с Асоциацията на българските
Коментари Харесай

Ръст на застрахованите жилищни имоти

Специално изследване направено от MoitePari.bg, взаимно с Асоциацията на българските застрахователи, демонстрира видим растеж в настройките на популацията да застрахова непринудено своите парцели. Близо две трети - цели 66%, от интервюираните са декларирали, че са застраховали своя парцел. От тях 88% са я сключили по своя самодейност, а 18% са я получили в резултат на банков заем. Тук би трябвало да уточним, че имотната застраховка обвързвана с банков заем не е в интерес на застрахования, а в интерес на банката и нормално е до размера на задължението по заема.

При нея, при настъпване на застрахователно събитие, водещо до увреждане или цялостно опустошение на парцела, с който е гарантиран заема, притежателя на жилището няма да получи обезщетения. Така, че тази застраховка ще разрешава на длъжниците в най-хубавия случай да се отърват от останалия им за погасяване заем, само че няма да им обезпечи пари да си възстановят изгубения парцел или да закупят нов подобен. По тази причина даже когато имате банков ипотечен заем е добре да сключвате и всяка година да подновявате своя застраховка, която да покрива цялостната стойност на парцела.
 Един друг
Един друг " бонус-малус " при автомобилните застраховки

Правителството предлага бизнес дерегулация на системата " бонус-малус "

И въпреки всичко е добре да се подчертае позитивния тренд при имотните застраховки, тъй като преди година едвам 59% от интервюираните са дали отговор, че имат такава отбрана на парцелите си. Ръста от 7 процентни пункта е незабравим, само че въпреки всичко би трябвало да се обърне внимание, че остава една трета, която няма такива застраховки.
 Снимка 307891
Източник:

Има позитивни трендове и в мотивацията при сключването на жилищни застраховки. Около 65% от интервюираните са декларирали, че подписват полицата в името на своята и на фамилията си финансова непоклатимост. Те вършат това заради боязън от естествени бедствия, а 6% показват като причина достъпността на този финансов артикул.

Между 80 лева и 150 лв. годишно за покупка на имуществена застраховка заделят 47% от популацията.

" За съпоставяне - преди година толкоз средства са били подготвени да отделят 33% от интервюираните. При изследването от 2023 година доминиращ (36%) е бил делът на хората с полици за 40-80 лева, а през 2024 година този дял спада до 21%.

Сред вероятните пояснения за това положително развиване е, че хората се преориентират към предложения, предлагащи по-пълноценно застрахователно покритие.

Между 150-300 лева годишно (13-25 лева месечно) заделят 22% от интервюираните, сходен е бил делът и през 2023 година ", написа в известието към изследването.

Друг забавен миг е обвързван с повишението на доверието към застрахователите.

" Митът " Застрахователните компании не изплащат компенсации " е измежду изключително устойчивите в общественото схващане, макар обективните данни, които потвърждават несъстоятелността й. Затова като изключително положителни могат да се одобряват данните от изследването през 2024 - те обрисуват ясна наклонност за превъзмогване това отрицателно поверие и за увеличение на равнището на доверие към застрахователните компании.

Ако през 2023 година 27% от интервюираните са без имуществена застраховка, тъй като не имат вяра, че ще получат обезщетение при осъществен риск по полицата, то през 2024 година този дял понижава до 15%. Близо половината от интервюираните са завеждали застрахователни искания по застраховките си (48%), като близо 90% от тях са получили обезщетение. Данните от година по-рано са сходни, т.е. няма забележителна смяна в тази област ", открива изследването.

Основната причина заради която към момента над една трета от хората нямат жилищни застраховки е слабата осведоменост за този артикул. Според изследването близо 1/3 от интервюираните са ненапълно осведомени с изискванията (25%) или не са осведомени (3%). Сред водещите три аргументи за неналичието на имуществена лавица е точно усложнението при избор на подобаваща застраховка - 15% от интервюираните.
 Пловдив изпревари София по градеж на нови жилища и тази година
Градът, който и тази година изпреварва София по градеж на нови жилища

Кои са най-търсените нови парцели?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР