Специалният представител на ЕС за диалога между Косово и Сърбия

...
Специалният представител на ЕС за диалога между Косово и Сърбия
Коментари Харесай

Лайчак към Бислими: Необходимо е пълно прилагане на споразуменията между Косово и Сърбия

Специалният представител на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия Мирослав Лайчак удостовери съглашението с вицепремиера на Косово Бесник Бислимин за идващите стъпки в разговора. Съобщението беше направено от словашкия посланик след срещата, която се организира в Прищина, заяви „ Коха “.


" Срещнах се с първия заместител министър-председател Бешник Бислими, с цел да оповестя за последната среща с европейските водачи в Брюксел и за нуждата от цялостно използване на Споразумението за пътя на нормализация без отсрочване и предварителни условия. Също по този начин се договорихме за идващите стъпки ", написа Лайчак в платформата " X ".

Срещата сред двамата се организира надалеч от обществеността. Дори самото посещаване на представителя на Европейски Съюз беше оповестено в последния миг от Бюрото на блока в Косово.

„ Лайчак е в Косово през днешния ден и на следващия ден ", съобщи Йоанна Лачана от офиса на Европейски Съюз.

Срещата беше оповестена и от министър-председателя на Косово. В неговото известие се споделя, че на срещата са били разисквани всички аспекти, свързани с цялостното използване на Основното съглашение от Брюксел и Анекса за осъществяване, контрактуван в Охрид.

" Вицепремиерът по въпросите на европейската интеграция, развиването и разговора на Република Косово Бесник Бислими организира работна вечеря със специфичния представител на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия Мирослав Лайчак. По време на тази среща бяха разисквани всички аспекти, свързани с цялостното използване на Основното съглашение от Брюксел и приложението за използване от Охрид. Република Косово се ангажира с цялостното нормализиране на връзките със Сърбия и взаимното признание ", се споделя в официалното съобщение на кабинета на министър-председателя.

На 7 ноември Лайчак ще има срещи с водачите на опозиционните партии в Косово, с които се чака да беседва съответно за проектоустава на Асоциацията на сръбските общини (АСО). Тази намира се организира в миг, когато дебатът сред държавното управление и опозицията е много развълнуван, макар че от съвсем две години Курти е под непрекъснат напън от страна на опозиционните партии да одобри препоръките и рекомендациите на своите съдружници.

Посещението на Лайчак в Косово се случва 10 дни след последните срещи в Брюксел на 26 октомври, когато Курти и президентът на Сърбия Александър Вучич се срещнаха поотделно с водачите на Германия, Франция, Италия и чиновници на Европейски Съюз.

Преди тези срещи петимата западни емисари, в Прищина и Белград, показаха на 21 октомври план за правилник на АСО, който съгласно тях е съвременен европейски модел и чието наличие към момента не е оповестено.

Косовският министър председател съобщи, че е подготвен да одобри и подпише проектоустава за основаване на АСО, до момента в който сръбският президент Вучич даде ясно да се разбере, че няма да одобри нищо, което допуска фактическо признание на Косово. По време на всички неотдавнашни срещи на Прищина и Белград беше ясно декларирано, че използването на споразуменията е единственият път към интеграция в Европейски Съюз за двете страни.

" Тези контрактувани документи са взаимен триумф с Европейския съюз. Споразумението би трябвало да бъде изпълнено в неговата целокупност, без условия, без отсрочване ", се показва в известието на държавното управление след срещата на 26 октомври в Брюксел. Както разгласи държавното управление, сръбският президент Александър Вучич отхвърли да подпише документите.

" Премиерът Курти напомни, че е подготвен да подпише и в Брюксел на 27 февруари 2023 година, и в Охрид на 18 март 2023 година, и довечера, на 26 октомври 2023 година, като акцентира, че срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел е подобаващото събитие, на подобаващото място за сключване на Основното съглашение, в това число плана, възложен от Европейски Съюз и Съединени американски щати за използване на член 7 по отношение на член 10 от Основното съглашение. Въпреки това обилно предложение на министър-председателя Курти, президентът на Сърбия, Вучич, отхвърли да подпише съглашение с Косово и изиска да бъде признато странично писмо, което на процедура анулира три правилото на Основното съглашение, на Приложението за осъществяване и на плана, препоръчан от петимата емисари на 21 октомври 2023 година ", се споделя още в известието на държавното управление.

Дипломатически източници в Брюксел оповестиха, че незабавно след 26 октомври се поставят старания за образуване на нова среща в границите на разговора на равнище основни договарящи. Директорът на Службата за Косово в държавното управление на Сърбия, Петър Петкович, е декларирал, че косовската страна е отхвърлила поканата за среща на равнище основни договарящи в Брюксел на 7 ноември, за разлика от Сърбия, която съгласно него е дала отговор позитивно.

По същия метод президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че новият кръг от разговора е плануван да се организира в Брюксел на 6 или 7 ноември.

От началото на разговора през 2011 година Косово и Сърбия имат история на срещи, съглашения и неуспехи в тяхното осъществяване. Но повече от всички останали, разговорът през годините беше провокиран от съглашението за асоцииране, реализирано през 2013 година, и съглашението за правилата на неговото основаване през 2015 година

През 2015 година Конституционният съд на Косово откри, че съглашението не е в цялостно сходство с Конституцията, заради което Прищина отхвърли да го приложи. От друга страна, Белград настояваше АСО да бъде образувана по този начин, както е реализирано съглашението в Брюксел, а не някои точки да бъдат хармонизирани с Конституцията на страната, както предложи Конституционният съд на Косово./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР