Специалният представител на американския държавен секретар за Западните Балкани Матю

...
Специалният представител на американския държавен секретар за Западните Балкани Матю
Коментари Харесай

Вашингтон обезпокоен от възможността Сърбия да купи руски оръжия

Специалният представител на американския държавен секретар за Западните Балкани Матю Палмър изрази безпокойствие от опцията за придобиване на съветски оръжия от Сърбия в изявление, излъчено нощес от телевизия в Северна Македония, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Ние имаме, несъмнено, безпокойства освен във връзка с разполагането на съветски военни уреди, само че също и поради опцията да забележим придобиване на обилни съветски военни системи от Сърбия, съобщи Палмър в изявление за телевизия Алсат.

Американският посланик уточни това във връзка разполагането предходната седмица в Сърбия на съветска система за противовъздушна защита С-400 и комплекси Панцир-С за присъединяване във военно обучение " Славянски щит 2019 ".

Това беше първият случай, когато тези системи бяха изпратени в чужбина за учения, съгласно съветското министерство на защитата. Те обаче са ситуирани в Сирия, където потвърдиха своята успеваемост.

Сръбският президент Александър Вучич даде да се разбере, че Сърбия желае да си достави тези системи. Ние бихме желали това, само че в този миг единственият метод би бил Русия да ни ги остави. Иначе ние нямаме средствата да си ги доставим, съобщи той.

Матю Палмър изрази вяра, че Белград ще бъде " деликатен във връзка с такава придобивки ", намеквайки, че те крият " риск от преразглеждане на режима на наказания " против Сърбия.

Палмър акцентира тясното военно съдействие сред Съединени американски щати и Сърбия. " Ние считаме, че то е по-значимо от всичко, което руснаците са създали с Белград ", акцентира той.

На Балканите Сърбия е главният съдружник на Русия, която поддържа Белград най-много по въпроса за Косово, отбелязва Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР