Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и

...
Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и
Коментари Харесай

САЩ и ЕС предупреждават Вучич и Курти с последствия, ако няма диалог

Специалният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар и специфичният представител на Европейския съюз (ЕС) за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак приканиха водачите в Белград и Прищина да се съсредоточат върху разговора и да допринесат за деескалация на обстановката в северно Косово, предупреждавайки, че в противоположен случай и двете страни ще понесат последици , оповестява N1.

По време на полемика, проведена от Европейския център на Атлантическия съвет, Ескобар сподели, че рецесията в Северно Косово " има капацитета да се трансформира в районен спор " и прикани сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти " абсолютно да одобряват " европейските три-точков проект за деескалация.

" Няма различен вид с изключение на посредством деескалация и връщане към разговор . И би трябвало да кажа, че трансатлантическата общественост е доста обединена по този въпрос. Идеята, че един от двамата водачи ще сложи условия върху проект, който е деликатно създаден от Европейския съюз в съгласуваност със Съединените щати, считам за безразсъдна ", сподели Ескобар.
 Вучич: Белград реагира единствено, в случай че не може да отбрани сърбите в Косово
Вучич: Белград реагира единствено, в случай че не може да отбрани сърбите в Косово

Според Сърбия има репресии против етническите сърби в Косово

Американският делегат сподели, че от позиция на държавното управление на Съединени американски щати определящата характерност на Западните Балкани е голямата опция .

" Вярвам, че идващото потомство хора на Балканите в действителност желаят да се възползват от тази опция , само че не можем да създадем това, до момента в който сме в непрекъснато положение на рецесия ", сподели той, добавяйки, че има вяра, че " има хора в района, които оцеляват политически след непрекъснати рецесии. "

" Надявам се, че партиите и водачите ще признаят, че деескалацията и разговорът са единственият път напред за района , с цел да може да се възползва от опциите, които се оферират ", сподели Ескобар.

Той означи, че следствията са доста ясни .

" Ние предлагаме партньорство и съгласуваност по главните цели на външната политика. Ако не можем да реализираме съществена съгласуваност и съществена връзка, тогава не можем да продължим напред по нещата, които Охрид даде обещание, което е евроатлантическата интеграция за двете страни ", сподели той.

Той добави, че Съединени американски щати са " подготвени да работят доста бързо, с цел да изпълнят обещанието от Охрид , да приближат Косово до Европа и НАТО, да привлекат повече вложения в района, в това число в Сърбия ", само че това не е допустимо, " в случай че ние нямаме съдействие и нямаме обща визия и сега се опасявам, че нямаме. "

Лайчак сподели, че " не е прекомерно обезпокоен " от реториката на Вучич и Курти на срещата, на която са били поканени от ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, добавяйки, че има вяра, че те ще участват.

" Да се каже " не " на поканата от Европейския съюз в действителност би било доста сериозен и доста отрицателен акт . Следователно срещата ще се състои. Това, което е извънредно, извънредно значимо, е деескалацията, тъй като не можете да имате развой на нормализиране, до момента в който имате стотици, в случай че не и хиляди хора на открито по улиците ", сподели Лайчак.
 НАТО ще брани мира в Косово във всяка обстановка
НАТО ще брани мира в Косово във всяка обстановка

Ситуацията в страната остава напрегната

Той изясни, че идната среща Вучич-Курти в Брюксел ще бъде среща за " ръководство на рецесии ", а не такава, фокусирана върху нормализирането на връзките.

Лайчак сподели, че чака двамата водачи да се ангажират с намирането на решение и добави, че в случай че настояванията бъдат пренебрегнати, ще последват ограничения .

Той изясни, че първата стъпка би трябвало да бъде подхваната от държавното управление на Косово , което би трябвало да каже на кметовете в общините в Северно Косово да извършват отговорностите си от различни места, последвано от идната стъпка, която би трябвало да бъде подхваната от Сърбия . Ако Сърбия не направи това, което би трябвало, ще последват отрицателни ограничения, сподели Лайчак.

Ескобар сподели, че хората в северната част на Косово и членовете на КФОР и косовската полиция би трябвало да се изтеглят от улиците, би трябвало да се реализира съглашение за датата на нови избори с присъединяване на сърби без никакви предварителни условия и страните би трябвало да се върнат към разговора .

Запитан какво ще се случи, в случай че Курти не промени позицията си, Лайчак сподели, че не счита, че ескалацията или рискът от по-нататъшно принуждение е в полза на премиера Курти .

" Вярвам, че той е демократ и има вяра във върховенството на закона и имам вяра в разговора и в пътя напред, който беше контрактуван от участващите страни ", сподели Лайчак.

Попитан какво ще се случи, в случай че Вучич не успее да промени позицията си , Лайчак сподели, че не желае да " спекулира какво ще стане, в случай че " и добави, че двамата водачи в никакъв случай не са споделили " не " и че не има вяра, че ще го създадат този път .
 Орбан подканва Сърбия да пусне арестуваните косовски служители на реда
Орбан подканва Сърбия да пусне арестуваните косовски служители на реда

Арестите покачиха напрежението сред Сърбия и Косово
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР