Специалният пратеник на САЩ за Балканите Габриел Ескобар каза, че

...
Специалният пратеник на САЩ за Балканите Габриел Ескобар каза, че
Коментари Харесай

САЩ очакват споразумението Косово-Сърбия до седмици, с отлагане на правилото за регистрационните номера

Специалният делегат на Съединени американски щати за Балканите Габриел Ескобар сподели, че Косово би трябвало да отсрочи крайния период до края на октомври за въвеждане на локални регистрационни табели , а съглашение със Сърбия може да се случи единствено след седмици , оповестява " Екзит нюз ".

От началото на ноември всички коли в страната би трябвало да употребяват издадени от Косово регистрационни номера. Но сръбското болшинство на север, което не признава независимостта на Косово, към момента има номера, издадени от Белград, а някои, не всички, не желаят да ги сменят. Въпросът беше тематика на доста диспути и напрежение и към този момент беше отсрочен, до момента в който не се очакваше компромис сред двете страни.

На среща с премиера Албин Курти Ескобар сподели, че Косово би трябвало да отсрочи проекта с 10 месеца, с цел да не увеличи напрежението .

" Косово има право да приложи това, само че ние желаеме да го използван по кротичък метод, тъй че да не покачва напрежението и да не ни отвлича от някои неща, които би трябвало да създадем ", сподели той.

Ескобар добави: " Не е загадка, че поискахме по-удължен интервал на осъществяване и още 10 месеца. Бих желал това да се случи. Това не е искане единствено на Съединени американски щати, само че и на цялата петорка . Не получихме отговор от страна на Косово; ние към момента чакаме ", сподели Ескобар.

Страните от Квинт включват Франция, която неотдавна изиска нови критерии за визова либерализация на Косово в Европейски Съюз, макар че съществуващите критерии към този момент бяха изпълнени преди четири години.

Ескобар също сподели, че поддържа независимостта на Косово,  само че това може да се случи на по-късен стадий . Междувременно той изрази поддръжка за интеграцията на Косово в евроатлантическите структури, в това число признание от Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия.

" Важно е да се приведем в сходство с европейските полезности в същото време на рецесия в Европа. Исках да подчертая, че Съединените щати изцяло поддържат Косово във всички негови евроатлантически желания ", добави той.

Косово кандидатства за участие в Съвета на Европа, прикани за ускорено участие в НАТО и съобщи, че ще кандидатства за участие в Европейски Съюз преди края на 2022 година
 Сръбски медии виждат закани от Косово за спор със Сърбия
Сръбски медии виждат закани от Косово за спор със Сърбия

Албин Курти: Косово е народна власт, Сърбия не е, всеки, който граничи с автокрация, е в заплаха

Ескобар също сподели, че съглашение със Сърбия може да бъде на масата след седмици .

" Чух мои европейски сътрудници да споделят, че това е въпрос на седмици, а не на години. За съглашение, за път напред. Вземайки поради подтекста на протичащото се , всеки би трябвало да поеме отговорност за основаването на непоклатимост освен в Европа, само че и в района ", сподели той.

Курти също изрази след срещата готовността си да продължи разговора, да реализира съглашения и да прокара съответни оферти. " Косово се появи като градивна страна в разговора. Готови сме и сме отдадени на постигането на правно обвързващи съглашения за нормализиране на връзките , в центъра на които е двустранното признание ", сподели той.

Ескобар се срещна и с президента Вьоса Османи, който сподели, че задачата на срещата е подсилване на връзките сред двете страни.

" Косово остава извънредно ангажирано да прави всичко допустимо, с цел да поддържа нашите съдружници в отбрана на мира и демокрацията ", сподели Османи, който добави, че това е отразено във външната политика, в глобите против Русия и поддръжката за Украйна.

Тя също по този начин изрази угриженост по отношение на Сърбия, която не съумя да се приведе в сходство с външната политика на Европейски Съюз и Съединени американски щати във връзка с Русия , макар многократните апели.

Сърбия отхвърля да признае независимостта на Косово след кървава война през 1998-1999 година, която завърши с бомбардировките на НАТО против сръбските сили. Освен това продължава да заплашва своя комшия, заявявайки, че ще застане на пътя на всевъзможни опити за присъединение към интернационалните институции.

Сръбските медии оповестяват за засилен напън от Запада върху Белград и че съглашение може да бъде на масата до края на годината.

" С разгарянето на руско-украинския спор западните центрове бързат да затворят този въпрос допустимо най-скоро и по информация от дипломатически източници упованията им са това да се случи в доста къс интервал от единствено един час. няколко седмици ", написа Новости.

Споразумението може да планува " Сърбия да не признава независимостта на Косово, само че и да не се опълчва на влизането на Косово в Организация на обединените нации ".
 Русия уточни Косово като основна опасност за сигурността на Балканите
Русия уточни Косово като основна опасност за сигурността на Балканите

Той още веднъж повдигна въпроса за регистрационните табели
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР