Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между

...
Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между
Коментари Харесай

Бучковски: Очаквам през 2022 г. България да вдигне блокадата над Северна Македония

Специалният делегат на македонското държавно управление за разрешаване на разногласието сред управляващите в Скопие и София Владо Бучковски е уверен, че през идващите месеци България ще отстрани блокадата за започването на договаряния за участие на Северна Македония в Европейски Съюз, съобщи БГНЕС.

" През 2021 година в продължение на 8 месеца България нямаше постоянно държавно управление. В страната имаше три пъти парламентарни и веднъж президентски избори. Това даде съществено отражение върху нашите старания да намерим взаимно задоволително решение и да бъде отстранена блокадата по пътят ни за Европейски Съюз ", сподели Бучковски. Според него " макар тези непредвидими условия е изработен прогрес при построяването на доверието сред двете страни ".

Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде скъсен. Аз съм уверен в това, само че обстановката ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски министър председател Димитър Ковачевски с неговия български сътрудник Кирил Петков, която е планувана за средата на месец януари, сподели още Бучковски пред локалния уебсайт " Локално ".

" През 2022 година чакам да реализираме взаимно задоволително решение с България. Решение, което ще бъде основано на взаимното почитание и ще бъде издържано. Българската обсада ще бъде вдигната. Започването на договаряния с Европейски Съюз най-сетне ще бъде действителност ", сподели още Бучковски.

По мотив на изказванията на водача на опозицията Христиан Мицкоски, който сподели, че Кирил Петков не е смел политик, специфичният делегат сподели следното: " Не одобрявам позицията на Мицкоски, че Петков не е смел политик...Петков приказва за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков споделя, че би трябвало да се зачитат и македонските червени линии ".

По отношение на смяната на учебниците Владо Бучковски споделя, че това е задача на смесената историческа комисия, която би трябвало да реализира единодушие по отношение на текстовете в учебниците. Обществото ни знае, че от много време тази комисия не работи сполучливо върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за главно обучение и за Цар Самуил, разясни още той. Бучковски " има вяра, че македонската страна е направила своите заключения от разногласието за конституционното име на РСМ с Гърция, в който времето не е било на тяхна страна ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР