Специалната операция в Украйна е болезнено сливане на разчленени части.Днес,

...
Специалната операция в Украйна е болезнено сливане на разчленени части.Днес,
Коментари Харесай

Александър Проханов: Кормчията на руската история

Специалната интервенция в Украйна е мъчително обединение на разчленени елементи.

Днес, когато съветските танкове разрязват украинския чернозем покрай Киев, Чернигов и Днепропетровск, е време да си напомним демократичните легенди, предшестващи тази война, историческите константи, които изясняват този спор. Либералите, разрязващи голямото алено тяло на империята с американски брадви, ни утешаваха, наричайки разчленяването на Съветския съюз кротичък бракоразвод, при който съпрузите по съглашение смъкват брачните си халки и непринудено и милостиво приключват брачния съюз. Този „ кротичък бракоразвод “ се трансформира в кървава война в Приднестровието, безмилостни борби в Карабах.Той беше съпроводен от невиждана революция в Таджикистан, кръвопролитие в Киргизстан. Този „ кротичък бракоразвод “ даде мотив за две от най-бруталните чеченски войни, война с Грузия, от която изпаднаха окървавените Южна Осетия и Абхазия.

Този „ кротичък бракоразвод “ се трансформира в женитба сред Русия и Крим, във военно въстание в Донбас, в съветско спускане към Близкия изток в борбата против международния тероризъм. И в този момент този кротичък бракоразвод се трансформира в проваляне на украинските групировки в Донбас, в Суми и Киев.

Руската империя се основава в продължение на хиляда години, образувайки се в симфонично цяло от пространства, нации, езици, велики култури, трансформирайки се в голяма креативна невиждана цивилизация. Разчленяването на тази цивилизация беше чудовищно принуждение против историята.

Империята беше рязана до гибел. Брадвите на НАТО прорязаха дълбоките вени на историята и органите на разчленената империя, разпръснати по скелето, се стремят да се срастнат.

Днешната спецоперация в Украйна е мъчително обединение на разчленени елементи. Руските танкове превързват ужасните рани на историята. Руските самолети зашиват чудовищни разфасовки. Руските армии не се управляват от генерали, не от Шойгу, не от Путин. Те се управляват от съветската история.

Продължават още борби, само че е време да помислим за следвоенния живот. И първият безсърдечен извод: няма да има предходен живот. НАТО се трансформира в нагорещен бляскав слитък, смесен с ненавист към Русия. Те желаят още веднъж да трансфорат Русия в стоманен саван. Отнемат на Русия пазарите, които подхранваха нейната стопанска система.

Русия се лишава от технологиите, върху които се гради съветското развиване. Русия е отрязана от финансовия приток на кръв, обричайки я на финансов тромбофлебит. Русия ще би трябвало да живее без Северен поток, без американски айфони, без силиций, без бутици в Милано, без деликатеси по празничните фирмени празненства.

Руската стопанска система, съветската промишленост, съветската индустрия, намирайки се в най-тежките условия на оцеляване, ще преминат в мобилизационен режим, който ще изисква нов мобилизационен план, нови форми на ръководство, нова държавна нравственос, ново държание на хората в нейната целокупност – всички нейни пластове и владения. Желязната завеса, спусната на запад, отваря прозореца по-просторно на изток.

Русия би трябвало да свърши голяма работа, с цел да си върне Украйна, да възвърне прекъснатите връзки сред съветската и украинската нуклеарна промишленост, ракетната просвета и енергийните комплекси.

Възстановяването на разрушената стопанска система на Украйна, връзката й с промишлеността на Беларус и Русия ще сътвори нов вътрешен пазар, ще образува нов стопански клъстер.

Войната разкрива ролята на елитите и ще докара до тяхното неизбежно филтриране. Ще се прави рехабилитация на предатели, настанили се в банки, корпорации, държавни организации, в шоубизнеса, в театрите.

Днес съветските елементи са в нахлуване, а нацистите стрелят в лицата им с гранатомети, демократични блогъри, телевизионни водещи ги удрят в гърба, повтаряйки ужасното изменничество от чеченските войни, когато гранатометите на терористите бяха ударени в гърдите на изтощената съветска войска, а кинескопите на телевизионните компании на Березовски и Гусински стреляха в гърба им.

Разбира се, идеологията на новата победоносна съветска страна ще бъде Идеологията на успеха - тази мистична мощ, която движи цялата съветска история, всички нейни исторически възходи и падения и възкресения, нейният небесен блян, способността да устои на всички пожари.

Тази идеология ще изпълни армейските гарнизони, учебните класове, заводските магазини, университетските катедри, ще свърже съветското небе и съветската земя и ще стане духовната основа на новата следвоенна съветска страна.

Президентът Путин е спечелилият, кормчият на съветската история.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР