Специалната операция, която се провежда в Украйна, разкри едно от

...
Специалната операция, която се провежда в Украйна, разкри едно от
Коментари Харесай

Руските комплекси за ПВО надминаха себе си в Украйна

Специалната интервенция, която се организира в Украйна, разкри едно от главните преимущества на съветската военна машина - съвършените системи за Противовъздушна отбрана и ПРО. Руските противовъздушни ракетни системи освен потвърдиха своите характерности, само че и техните благоприятни условия се оказаха даже по-високи от предстоящото. Това беше изключително ясно показано след офанзивите с американски ракети по съветски цели.

Украинската войска има намерение да употребява американските реактивни системи за залпов огън ХИМАРС вместо руските системи " Точка-У ", от които са останали доста малко. Това съобщи началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирил Буданов в коментар за “Вашингтон Пост”. Ден по-рано Андрей Ермак, началник на канцеларията на президента на Украйна, сподели: след среща на американски конгресмени с Владимир Зеленски бяха оповестени проектите на Съединени американски щати да трансферират до тридесет комплекса ХИМАРС за Киев.

Но, както отбелязва “Вашингтон Пост”, американската страна към момента не изпраща по-модерни типове оръжия в Киев - Вашингтон желае да следи по какъв начин украинците употребяват на процедура средствата от своите арсенали. „ Има някои средства, които, както ясно сподели президентът, не са подготвени да дават. Сред тях има ракети с огромен обхват АТАКМС, които имат обхват от 300 километра “, съобщи съветникът по националната сигурност на Джо Байдън Джейк Съливан. Ракетите АТАКМС могат да бъдат оборудвани на системите ХИМАРС, само че доставките за Украйна са лимитирани до управляеми ракети с обхват 80 километра - по-евтини и по-достъпни.

В същото време припомняме, че съгласно съветското министерство на защитата от 5 до 20 юли по време на специфичната интервенция в Украйна са били унищожени четири пускови установки ХИМАРС и една транспортно-зареждаща машина. Що се отнася до успеваемостта на изстрелванията на американските ракети, съгласно портала “Украина.ру”, от 12 ракети, изстреляни през нощта на 21 юли по Антоновския мост през Днепър край Херсон, всички са били свалени от съветската Противовъздушна отбрана.

Така доставките даже на най-модерните американски ракетни системи се оказват значително безполезни за Украйна заради най-високата степен на успеваемост на съветските системи за противоракетна защита. Това се удостоверява от военните специалисти. „ Успешното бойно потребление на съветската Противовъздушна отбрана и ПРО в пълностоен боен спор удостовери статута на Русия като един от водачите на пазара на отбранителни системи “, счита Сергей Денисенцев, специалист в Центъра за разбор на тактики и технологии.

До този извод са стигнали и създателите на обявата във военно-аналитичния блог “БМПД”. Наличната информация ни разрешава да твърдим, че съветските зенитни оръжия са посочили голям брой ефикасни прехващания на най-сложни въздушни цели. По-специално, С-400 непрекъснато прехващат множеството от ракетите, които ВСУ изстрелват по тези обекти, които “покриват”.

По-ранните разработки също се оказват ефикасни - комплексите С-300В и С-300П (въведени за първи път в употреба през 80-те и 70-те години на предишния век) и системата за противовъздушна защита " Бук ", които също се употребяват от началото на 80-те години. Едно от главните средства за противовъздушна защита по време на спецоперацията е и системата за дребен обхват на деяние „ Панцир-С1 “, която сподели изключителна успеваемост и против БПЛА, и против ракети.

„ От изстреляните ХИМАРС и руските ракети “Точка-У”, с каквито Украйна разполага и които непрекъснато употребява, като цяло до задачата си стига дребен %. Това приказва, че нашите системи за Противовъздушна отбрана а са се посочили добре в актуалната специфична интервенция “, акцентира Денисенцев. Според специалистите ефикасното прехващане става допустимо при осъществяване на четири условия: вярно разположение на ракетните системи, задоволителна компактност на прикритието, грамотно потребление на комплексите и дейно разкриване на задачите на съперника.

Важно е също по този начин, че съветските системи за ПРО и ПРО са посочили своята успеваемост в условия, когато съперникът всеобщо употребява безпилотни летателни апарати и ракетно-артилерийско оръжие, сподели източникът. Руските зенитно-ракетни системи би трябвало да се оправят не толкоз с удари на украинските Военновъздушни сили, колкото с дронове и системи земя-земя. РСЗО " Град ", " Смерч " и " Ураган " и оперативно-тактически ракетни системи " Точка-У " се заменят с горепосочените американски РСЗО ХИМАРС.

Така съветската школа за основаване и потребление на системи за Противовъздушна отбрана и ПРО за първи път от доста десетилетия мина през същинско бойно кръщение, освен това в невиждани до момента условия. Западните аналози нямат сходни условия за потребление, означи Денисенцев. Това е значимо освен от позиция на потвърждаване на характерностите на технологията, само че и като най-съществен опит за по-нататъшното развиване на противоракетните системи. Този опит се натрупва както от военните, които непосредствено употребяват системите за противоракетна защита на бойното поле, по този начин и от разработчиците.

„ Израелските истории за прехващане на ракети и снаряди, летящи от Ивицата Газа и Западния бряг на река Йордан, не са стават. Спецификата е, че там всичко лети на доста дребен период. Освен това там от дълго време не е имало всеобщи офанзиви и сигурно това не може да се съпостави с актуалните военни дейности в Украйна “, сподели военният анализатор. За съпоставяне, американските системи за Противовъздушна отбрана “Пейтриът” имат опит с нищо повече от единични изстрелвания на иракски балистични ракети по време на интервенция " Пустинна стихия " през 1991 година или също толкоз спорадични ракетни офанзиви от йеменските бунтовници хусити против цели в Саудитска Арабия.

Освен това, настояват специалистите, в практическото приложение нашите ракетни системи доста надминаха характерностите, заложени при основаването на тези системи. Това се отнася на първо място до успеваемостта на поразяване на балистични цели.

Разбира се, противовъздушните и противоракетните системи обичайно са мощна страна на руския военно-промишлен комплекс от времето на Студената война. Така да вземем за пример далекобойните системи С-200 (които се употребяват от края на 60-те години на предишния век и до през днешния ден, по-специално в сирийската кампания) са създадени преди повече от половин век за отбрана на огромни региони от стратегическите удари и разследващи самолети на НАТО. Модернизираната трансформация на С-200М " Вега-М " е проектирана да поразява въздушна цел на височина от 300 метра до 40 километра и на разстояние до 255 километра - което е впечатляващо показване за началото на 70-те години, когато комплексът е признат на въоръжение от руската войска.

Въз основа на съществуващия опит в противоракетната война, възможното прекачване на американски противорадарни ракети в Киев, което беше оповестено от украинския министър на защитата Алексей Резников, няма да бъде огромен проблем за нас, споделя Айтех Бижев, някогашен заместник-командир на главнокомандващ на съветските Военновъздушни сили за Обединената система за Противовъздушна отбрана на Оперативно-наблюдателно дело. Украинската страна чака да потисне нашите радарни станции и по този начин да усложни контрабатарейната битка против ХИМАРС. „ Тези ракети, за които приказва министър Резников, са част от системата за противопоставяне против разкриване, целеуказване и събиране на информация. Но нашите разработчици от военно-промишления комплекс знаят всичко това още от войната във Виетнам”, изяснява Бижев.

Следователно всички механизми за противопоставяне на тези ракети бяха заложени на стадия на изследователската работа в тези съветски зенитно-ракетни комплекси, които в този момент вземат участие в специфичната интервенция. Освен това, добави Бижев, като се вземат поради тези познания, е основано цялото съветско електронно съоръжение: локатори за ръководство, разкриване, ориентиране и целеуказване.

В резултат на това, означават създателите на блога “БМПД”, потреблението на руски и съветски разработки на процедура сподели: за петте месеца специфичната интервенция, при дължина на фронта минимум 2500 километра и с масирани ракетни офанзиви, не е записано огромно заличаване на цели, покрити от нашите системи. Става дума за огромни обитаеми места, военни летища, информационни центрове и държавни организации.

Следователно можем изцяло да разбираем интереса на обичайните вносители на съветски противовъздушни системи - Китай и Индия (а от средата на 2010 година - членката на НАТО Турция) - към най-новите съветски разработки в региона на Противовъздушна отбрана. Припомняме, че през август предходната година генералният шеф на “Рособоронекспорт” Александър Михеев разгласи желанието на Москва да показа на международния оръжеен пазар перспективната система за Противовъздушна отбрана С-500 “Прометей”. Системата е способна да поразява освен балистични, само че и аеродинамични цели - самолети, хеликоптери, други въздушни цели, както и крилати ракети. Китайските специалисти считат, че Пекин би трябвало да намерения за придобиването на “Прометей”, чиято продуктивност доста превъзхожда китайските аналози.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР