Специалната китайска делегация за уреждане на кризата в Украйна ще

...
Специалната китайска делегация за уреждане на кризата в Украйна ще
Коментари Харесай

Специалният пратеник на Китай за Украйна е бившият посланик в Москва

Специалната китайска делегация за споразумяване на рецесията в Украйна ще се управлява от Ли Хуей, който в продължение на 10 години бе дипломат в Москва, заяви изданието South China Morning Post. Това стана малко след упования от много време телефонен диалог сред президентите Си Цзинпин и Володимир Зеленски.

Бивш зам.-министър на външните работи, Ли Хуей ръководеше посолството в Русия в интервала 2009-2019 година и ще стане най-високопоставеният китайски чиновник, посетил Украйна от началото на съветската експанзия преди повече от година.

По-рано организация " Синхуа " цитира китайския президент да споделя, че основава пост на " специфичен представител на държавното управление по въпросите на Евразия в Украйна и други страни, с цел да организира задълбочени съвещания с всички страни за политическо споразумяване на украинската рецесия ".

Зеленски, от своя страна, назначи дипломат в Пекин, където посолството се ръководеше над две години от краткотрайно изпълняващ длъжността. През февруари 2021 година на 64 години умря дипломат Павел Камишев и на негово място в този момент ще отпътува Павел Рябикин.

Зеленски написа в канала си в " Телеграм ", че " никой не желае мира повече от украинския народ, ние сме на нашата целя и се борим за нашето бъдеще, реализирайки неотменното си право на самоотбрана (...) Не може да има мир на цената на териториални взаимни отстъпки и териториалната целокупност на Украйна би трябвало да бъде възобновена в границите от 1991 година ", т.е. и окупираният и анексиран през 2015 година полуостров Крим.

Говорителят му Сергей Никофоров сподели, че президентите са обменили мненията си за така наречен китайски кротичък проект. " Ние сме положително настроени за директен разговор с Китай ", добавя той.

Мария Захарова, говорителката на съветското външно министерство, разяснява, че Киев " показва неприемане на каквито и да е здрави начинания ". Подходът на Русия за споразумяване на спора имал " необятно благозвучие " с този на Китай, само че казусът бил в " не в дефицита на положителни проекти ", а в обвързването от украинците на договарянията " с авансово нереалистични условия "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР