Специализираното правосъдие престава съществуването си на 28 юли 2022 г.,

...
Специализираното правосъдие престава съществуването си на 28 юли 2022 г.,
Коментари Харесай

Промените в ЗСВ излязоха в Държавен вестник. Спецправосъдието престава да съществува на 28 юли |

Специализираното правораздаване престава съществуването си на 28 юли 2022 година, откакто измененията в Закона за правосъдната власт излязоха през днешния ден в Държавен вестник. 

Според промените в Закон за съдебната власт спецструктурите се закриват три месеца след обнародването им. В Закона за нормативните актове е записано, че " когато нормативният акт влиза в действие в избран период след деня на неговото обявяване, денят на обнародването не се брои в този период ", а " срокът изтича в 24.00 часа на последния ден ", припомня " Лекс ".

Магистратите имат 14-дневен период от обнародването да подадат заявление за преназначаване до съответната гилдия. 

Висящите каузи се поемат от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. От 28 юли 2022 година стартира да тече и 7-дневен период, в който досъдебните производства и делата, по които не е извършено разпоредително съвещание, би трябвало да бъдат трансферирани на способените прокуратури и съдилища.

на профилираното правораздаване бяха ниските резултати в битката с корупцията по високите етажи на властта, както и в битката с проведената престъпност. Освен това ръководещата коалиция неведнъж е посочвала, че то се употребява като " бухалка ".

Предвидено е още анулация на кариерните бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет, основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висшия правосъден съвет и административните ръководители и техните заместници. 

Главният прокурор Иван Гешев се закани да нападна измененията в Закон за съдебната власт пред Конституционния съд още в деня на приемането им от Народното събрание. Но това няма да спре действието им.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР