Специализираният съвет за недвижими културни ценности към министъра на културата

...
Специализираният съвет за недвижими културни ценности към министъра на културата
Коментари Харесай

Специализираният съвет към МК обави още 4 склада за паметници на културата

Специализираният съвет за недвижими културни полезности към министъра на културата даде статут на единични недвижими културни полезности от локално значение на три склада в Тютюневия град. Става сума за складовете на Даниел Шаки на ул. „ Г. М. Димитров ” 29 - благосъстоятелност на " Галакси груп ",  на „ Ориент Табако ” на ул. „ Одрин ” 8 - на Никола Бранеков и Александър Николич и Холандското анонимно акционерно сдружение на ул. „ Одрин ” 13. За постройката на  „ Никотеа ” и Австро-българското тютюнево сдружение на бул. „ Христо Ботев ” 57 на семейство Моравенови статутът на недвижима културна полезност е „ за сведение ”.
Прочетете още
Предложението бе импортирано по неотложност за разглеждане в СЕСОНКЦ поради протичащото се в последните дни в Пловдив.

„ Предлагам да разгледаме документите на четири склада в Тютюневия град в Пловдив, защото уведомлението ми по Административнопроцесуален кодекс до Община Пловдив провокира серия от едни и същи акции, свързани с разрушение. Смятам, че процедурата е стартирала с това известие и без значение от това, че Министерство на културата не е уведомило притежателите, че ще се преглеждат на Съвет въпросните постройка и тъй като няма постъпили възражения, считам, че е законосъобразно да включим тези обекти в дневния ред ”,обяви шефът на НИНКН арх. Петър Петров.

Сградата на ул. " Г.М. Димитров " 29  бе разрушена през вчерашния ден и през днешния ден, само че по време на съвещанието във фиша бяха нанесени корекции и бе допълнено, че притежателите се задължават да преизградят склада по достоверни данни.

Сградата на ул. " Одрин " 8 също така има и статут на живописен монумент поради стенописа на Вълчан Петров, който украсява внушителна част от първия етаж.

Целият състав на СЕСОНКЦ единомислещо гласоподава при разглеждането на четирите обекта, а мненията заключи проф. Анелия Божкова:  „ Едва ли е нужна полемика, би трябвало да създадем всичко по силите си да защитим тези здания. А по-късно да се заемат органите на правораздаването ”.

Предстои предлагането на Съвета да бъде утвърдено с автограф от министъра на културата и оповестено в Държавен вестник. Собствениците също могат да оспорят акта.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР