Специализираният наказателен съд призна днес тримата сирийски граждани Алмохамад Абдулхамид,

...
Специализираният наказателен съд призна днес тримата сирийски граждани Алмохамад Абдулхамид,
Коментари Харесай

Трима сирийци получиха по шест години затвор по първото заведено в страната дело за тероризъм

Специализираният углавен съд призна през днешния ден тримата сирийски жители Алмохамад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим за отговорни по обвиняване в тероризъм. Наложеното им наказване е по 6 години затвор, заяви Българска телеграфна агенция. Такова бе поисканото наказване от държавното обвиняване. Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване и митинг.

Магистратите обаче не одобриха изказванието на прокуратурата, че подсъдимите са били членове на " Ислямска страна " и " Мюсюлмански братя ".

Тримата сирийски жители, които са със статут на бежанци, получен в Германия, бяха арестувани през февруари при опит да преминат незаконно от България в Турция. Според обвиняването задачата им е била " да вземат участие в закононарушението тероризъм ", като се причислят към организациите " Ислямска страна " и " Мюсюлмански братя ". Като аргумент прокуратурата уточни открити фотоси в мобилните им телефони и тяхна връзка с неустановени по делото хора, съдържаща реплики като " единствено дето в работата има риск, неразрешен в интернационален мащаб " ; " пристигам при теб и загивам преди теб ".

В поддръжка на това бяха показани фотосите и разпечатки от техни диалози и известия.

Според юристите на сирийците няма доказателства тримата да са се занимавали с тероризъм.

Делото стартира през септември предходната година и стана първото, заведено у нас дело по обвиняване за тероризъм като се очакваше то да продължи дълго, поради неналичието на опит на магистратите в сходни проблеми. Първата присъда поради обвиняване в тероризъм обаче бе за 21-годишния българин с австралийски паспорт Джон Захариев. Повече четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР