Специализирания съвет за контрол над снабдяването с лекарства се събра

...
Специализирания съвет за контрол над снабдяването с лекарства се събра
Коментари Харесай

Д-р Златанов: Има данни, че част от лекарствата се задържат от търговците на едро

Специализирания съвет за надзор над снабдяването с медикаменти се събра на първа среща през днешния ден. „ Събрахме се, с цел да се посочи връзката сред обособените звена. Той обаче ще конструиран на последваща среща в елементи. Тогава ще е ясно кои съответни хора влизат в него, какви са периодите за осъществяване на предпочитани задания и какъв ще е правилника му на работа “, сподели след срещата зам.-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов.

Той заяви, че Министерството има данни, че част от медикаментите се задържат от търговците на едро и в случай че те се потвърдят, че ще има сигурно наказания. „ Още преди седмица стартираха всеобщи инспекции от ИАЛ, НСЦРЛП и РЗИ по цялата верига на лекарствоснабдяването. Дотук са открити нарушавания, само че те още не могат да бъдат квалифицирани като систематични, тъй като това е единствено една двайсета от инспекциите, които считаме да правим. За момента има информация за десетина изчезнали медикамента. Предстои да установим какъв брой от тях липсват както в аптечната мрежа, по този начин и при търговците на едро, може ли да се обезпечат посредством импорт и може ли да бъдат съответно заместени от съществуващи в аптечната мрежа медикаменти “, сподели зам.-министърът.

Той заяви, че сега се разисква и дали формулата, по която се пресмятат от кои медикаменти има дефицит, е задоволително ефикасна, дали е нужна смяна и в случай че се постанова такава – по какъв начин да бъде изменена.

" Предстои да начертаем съответни ограничения, чисто прагматични, с цел да може да реагираме доста бързо. Ще се сътвори и работещ орган, който ще заседава минимум един път месечно, с цел да се виждат проблемите и да се търсят решения. Крайната цел е да минимализираме изцяло риска от това да има изчезнали лекарства на пазара, да има предвидимост и да има опция още на ранен стадий, когато стартира изчерпването на някой медикамент, да сработят такива механизми, че да се подсигури нужния медикамент на пазара било посредством по-добра регулация и надзор, би посредством спомагателен импорт ", сподели още доктор Златанов.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР