Специализираната прокуратура ще реши дали да образува разследване по преписката

...
Специализираната прокуратура ще реши дали да образува разследване по преписката
Коментари Харесай

Прокуратурата ще реши преписката за Кирил Петков след изборите

Специализираната прокуратура ще реши дали да образува следствие по преписката за поданството на някогашния длъжностен стопански министър, а в този момент водач на " Продължаваме промяната " Кирил Петков след изборите на 14 ноември. Това излиза наяве от отговорите на спецобвинението на въпросите на " Сега " по отношение на инспекцията, формирана на 24 август. 

Проверката стартира след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвиняване. Към него е причислен и еднакъв сигнал, подаден до прокуратурата от жител.  " На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил осъществяване на персонална инспекция по реда на Закона за правосъдната власт. Предстои приобщаването на относими към проблема документи, в това число и от Конституционния съд ", разгласи преди 2 седмици прокуратурата в специално  по тематиката.

Прокурорът, който следи инспекцията, е изискал удължение на 2-месечният период с оторизации от закона още един месец, изясни пред " Сега " представителят на спецобвинението Христо Кръстев. Той добави, че откакто изтече срокът на инспекцията обвинителят има още един месец да се произнесе дали са събрани задоволително данни за закононарушение, което значи формиране на следствие, или инспекцията ще бъде прекъсната.

Конституционният съд през вчерашния ден се произнесе, че президентският декрет от 10 май, с който Кирил Петков е назначен за длъжностен министър, нарушава Конституцията. Делото пред Конституционен съд бе заведено от депутати от ГЕРБ, откакто Има Такъв Народ разгласиха информацията, че Петков има двойно поданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат единствено български жители.

КС прие, че при назначението на Петков за длъжностен министър той не е бил изрично освободен от канадското си поданство. Съдът счита, че има доказателства, че той е бил наясно, че не е задоволително единствено да подаде заявление за освобождение от поданството, а е трябвало и да изчака отговора на Канада. " Кирил Петков е удостоверил (декларирал с отметка  " ДА " ) следния текст: " разбирам значимостта на своя отвод от канадско поданство, както и това, че в случай че той бъде утвърден, ще изгубя всички права и привилегии на канадски жител и към този момент няма да имам статут в Канада ". Това документално удостоверение до съответните  способени управляващи на Канада с дата 21 април 2021 година насочва към еднопосочния извод, че претендентът за длъжностен министър Кирил Петков е бил наясно към посочената дата, че заявяването от него на отвод от канадско поданство не поражда автоматизирано деяние - освобождаване от това поданство, а следва да бъде утвърден от съответните управляващи на Канада ", пишат конституционните съдии.

Те посочи още, че президентът няма обвързване да ревизира декларацията на Петков, че няма друго поданство с изключение на българското. " Декларирането на изискуемите от Конституцията условия е обвързване на лицата, които са претенденти за  заемането на висши обществени длъжности и те биха носили юридическо отговорност за неверността им, за което заявяват, че са известени ", написа в решението.

Повече за решението на Конституционен съд вижте тук:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР