Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем лица за участие в

...
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем лица за участие в
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата обвини афганистанец и шестима българи за участие в група за каналджийство

Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на седем лица за присъединяване в проведена незаконна група за каналджийство и подкрепяне на непознати жители, влезнали нелегално в страната.

Те са арестувани на 28.02.2022 година при профилирана интервенция на ГДБОП на територията на гр. София и областите Перник, Стара Загора, Хасково и Кърджали под управлението и надзора на Специализираната прокуратура.

Седмината са упрекнати за това, че от март 2020 година подпомагали против възнаграждение прекосяването на незаконни мигранти през държавната граница от Република Турция, краткотрайното им престояване в България и извеждането им в Република Сърбия по пътя им към страни от Западна Европа, оповестиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Групата провел и ръководел афганистанският жител Н.Х. Той поддържал контакти с каналджии в Турция и Сърбия, в това число от афганистански генезис. Уговарял с тях местата, където да бъдат посрещнати в страната на групи от по 8-10 до 20 индивида. Идващите от Турция чужденци били посрещани с бусове и леки коли от участниците в групата (български граждани). Те били транспортирани до разнообразни селища в страната и настанявани в квартири. Впоследствие били превозени на групи до българо-сръбската граница, където получавали инструкции къде и по какъв начин да я преминат.

При осъществените претърсвания на жилища и персонални обиски, у един от упрекнатите за присъединяване в групата са открити и конфискувани 11 000 евро, за които се допуска, че са добити от незаконна активност. Трима от арестуваните за осъждани, като двама от тях – за подкрепяне на незаконни мигранти в страната.

Възможно е обвинявания по досъдебното произвеждане да бъдат предявени и на други лица, съпричастни с активността на проведената незаконна група.

С прокурорски постановления на седмината упрекнати е наложено задържане до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в Специализирания углавен съд претенции за установяване на мярка за неотклонение " задържане под стража “ за всеки от тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР