Специализираната прокуратура мотивира искането си за постоянен арест на бизнесмена

...
Специализираната прокуратура мотивира искането си за постоянен арест на бизнесмена
Коментари Харесай

Постоянен арест за Пламен Бобоков заради контакти с президентството

Специализираната прокуратура стимулира настояването си за непрекъснат арест на предприемача Пламен Бобоков с контактите му с представители на президентската институция, изпълнителната власт и магистрати.
В Съдебната зала беше упоменато името на президента Румен Радев като вероятно лице с имунитет, с което Бобоков си е писал, предава БНР. 
Прокуратурата е внесла искане за непрекъснат арест на Пламен Бобоков, оповестиха по-рано от Специализирания углавен съд.
Връзка с президентството и прелиминарен достъп до решение на висш съд, както и разискване на конкурс за предопределение в правосъдната система с настоящ магистрат – това прокуратурата твърди, че е открила в мобилните устройства на предприемача Пламен Бобоков, упрекнат за противозаконен импорт и преправка на отпадък, оповестява и бТВ.
Държавното обвиняване проверява търговия с въздействие. Сред разследваните са Пламен Узунов - консултант на президента, прокурор Николай Николов от прокуратурата в Русе, либийски жител, разследван за шпионаж и ликвидиране, който е чиновник на " Приста ойл ".
Бобоков беше върнат в ареста поради закъснение при заплащането на гаранцията в размер на 1 млн. лева Узунов беше доведен през днешния ден в съда, където се гледа настояването на прокуратурата за непрекъснат арест на предприемача.
Държавното обвиняване популяризира серия скрийншоти, за които се твърди, че са от диалози с лица, обозначени надлежно като Prezident-Pl. Uzunov (Пламен Узунов е секретар на президента по правни въпроси, беше вътрешен министър в служебното държавно управление на Огнян Герджиков – б.р.) и Prok. Niki Nikolov (Николай Николов е магистрат – б.р.).
На двамата се правят персонални обиски, както и претърсвания и изземвания.
" Обвиняемият П.Б. е комуникирал с разнообразни получатели, включително лица с имунитет, висши държавни чиновници, както и с подсъдими и обвинени лица по каузи на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина за отбягване на наказателна отговорност ", се показва в формалното известие на Прокуратура на Република България.
Скрийншотите можете да видите ТУК.
От прокуратурата показват, че на 27 декември 2018 година Prezident-Pl. Uzunov изпраща поредност от известия на обвинения със следното наличие: „ Има единствено план на решението “, „ Първо ще го видиш ти “, „ Още не подписано “. В отговор Бобоков написа: Разбрах “. На същия ден в 16:20 ч. обвиненият получава от „ Prezident-Pl. Uzunov ” и снимков файл на правосъдно решение, съпроводено с уточняващ текст: „ Това е ще е в оригинал “.
На 03.01.2019 година Prezident-Pl. Uzunov изпраща линк към правосъдно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 година (първият работен ден на годината). Решението е идентично с това от изпратения по-рано файл.
Става дума за решението на Върховния административен съд, с което се дефинира като незаконосъобразно задържането на либийския танкер „ Бадр “ на Пристанище Бургас. Случаят провокира огромен интернационален скандал, защото в това време благодарение на управляващите екипажът беше заменен и корабът напусна България като непозната благосъстоятелност.
Срещу частния правосъден реализатор, продал либийския транспортен съд, беше формирано досъдебно произвеждане. Според държавното обвиняване частният правосъден реализатор е превишил правата си, като е работил в полза на българско сдружение.
Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев тогава отхвърли появилата се информация по случая на „ Биволъ “, че е взел участие в опит за „ споразумяване “ на случая в Либия. Той разгласи и че ще съди онлайн изданието поради изказванието, че е желал 4,5 млн. евро за освобождението на „ Бадр “.
Другият разгласен онлайн диалог на Бобоков е с Prok. Niki Nikolov. Комуникацията сред двамата е извършена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 година и съответствува с процедура по желание на административен началник на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на съвещание на Прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет, извършено на 04.12.2019 година, след очевидно гласоподаване за административен началник е назначен различен претендент, участващ в процедурата.
Преди избора Prokuror Niki Nikolov пита първо „ Надявам се, че още съм в играта, нали? “, а по-късно и „ Действате с приятеля от детинство, нали? “. След резултата от процедурата от телефона на Бобоков е написано „ Вече съм подхванал ограничения! Адски скърбя за случилото се! “. Пишещият се оплаква и че гореспоменатият другар към този момент не си подвига телефона и не дава отговор на известията, а по този начин пропадал и различен техен „ общ план “.
Наблюдаващите прокурори ще преценяват дали в тази ситуация са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират основния прокурор на Република България, пишат от прокуратурата.
Вижте още:
Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е махленски в търговия с влияние
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР