Специализираната прокуратура е забранила на ДАНС да изнася информацията, която

...
Специализираната прокуратура е забранила на ДАНС да изнася информацията, която
Коментари Харесай

Прокуратурата е забранила на ДАНС да огласи информация за Пеевски пред комисията `Магнитски` |

Специализираната прокуратура е забранила на ДАНС да изнася информацията, която има, обвързвана с някогашния народен представител от Движение за права и свободи и глобен от Съединени американски щати по закона “Магнитски ” Делян Пеевски. Това е декларирал зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на съвещанието на краткотрайната парламентарна комисия " Магнитски " през днешния ден, заяви пресцентърът на " Демократична България ". 

Заседанието бе обществено, само че изявлението на Станислав Станчев бе излъчено с изключен тон от парламентарните камери.

Комисията изслуша представители на финансовото разузнаване в ДАНС и подуправителя на Българска народна банка Радослав Миленков за работата на институциите във връзка с предварителната защита на корупцията и изпирането на пари. От думите им се разбра, че институциите са получавали уведомления, свързани със глобените по “Магнитски ”, и са работили по тях, само че по-активно след 2 юни, когато Съединени американски щати оповести листата, оповестяват от Демократична България.

От думите на Станчев се разбра, че ДАНС е предоставяла на прокуратурата анализите, осъществявани от финансовото разузнаване. “Няма по какъв начин да предоставим тази информация, защото ни беше неразрешено от страна на профилираната прокуратура и ВКП ”, е декларирал Станчев пред членовете на комисията.

Депутатът от “Демократична България ” Атанас Славов подсети, че възбраната за оповестяване на информация визира случаите на формирани досъдебни производства, т.е. следствията, а не предварителни инспекции, каквато се знае, че има против Делян Пеевски. Той прикани да се обясни хипотезата и тази информация да бъде предоставена.

“Мисля, че сътрудниците към тази маса не са сюрпризирани, че сега, в който се получава проблем, прокуратурата го скрива под пелената на следствената загадка. Това е сериозен въпрос, който би трябвало да получи решение. Не може по съществени въпроси - въпроси, от които се схваща, че финансовата система е била застрашена, да бъде отказвана информация, тъй като се случва неразбираемо какво ”, съобщи ръководителят на комисията Надежда Йорданова от “Демократична България “.

“Вие видяхте реакциите и на финансовото разузнаване, и на подпуправителя на Българска народна банка. Аз съм извънредно обезпокоена, че те проблем не виждат. Вие да чухте, че след 2 юни са почнали инспекции, които да открият за какво не са сработили ограниченията? Аз не чух такова нещо. Разбра се, че дейната информация за рискови покупко-продажби е почнала да идва след 2 юни. Ние какво, би трябвало да разчитаме единствено на интернационалните сътрудници, с цел да ни свършат работата тук ли? Това е безусловно неприемливо ”, разяснява пред публицисти Надежда Йорданова след края на съвещанието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР