Специализираната прокуратура е постановила отказ да бъде образувано досъдебно производство

...
Специализираната прокуратура е постановила отказ да бъде образувано досъдебно производство
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата отказа дело срещу Гешев по сигнала на Рашков

Специализираната прокуратура е постановила отвод да бъде формирано досъдебно произвеждане по сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков против основния прокурор Иван Гешев. Това сподели пред " Сега " представителят на спецобвинението Христо Кръстев. Причината за отхвърли е, че в хода на инспекцията, почнала през юли, не са открити данни за каквито и да е закононарушения, осъществени от основния прокурор. Постановлението е от 19 ноември, то е изпратено на Рашков, който има право да го апелира, само че все още не го е направил.

В сигнала си до прокуратурата Рашков включи нарушаванията, които описа и в  си до правосъдния министър тогава Янаки Стоилов, на които бе основано несполучливото искане за предварителното преустановяване на мандата на Гешев. Според Рашков с изключение на, че Гешев непозволено е разгласявал данни, събрани със СРС, те са подбирани по този начин, че някой да бъде подложен в неуместна светлина.

В сигнала се дават три образеца. Първият е оповестените на уеб страницата на прокуратурата на 28 януари 2020 година извадка от разпореждане и звукозаписи, добити посредством СРС, които съдържат  и командващия Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков. Следващият образец е  на журналиста Огнян Стефанов, депутата Александър Паунов и Васил Божков.

" Публикациите са ориентирани към политическо компрометиране на президента и гражданските митинги против държавното управление на някогашния министър председател Бойко Борисов и против самия основен прокурор. Чрез тях Иван Гешев посегна на престижа на президента без изговаряне на съд и България беше злепоставена пред света, което отегчава неговата отговорност ", се споделя още в сигнала. 

Третият образец в сигнала е публикуването от прокуратурата на  между президентския секретар Пламен Узунов и предприемача Пламен Бобоков. " Целта е да се внуши на обществото, че избрани условия са зародили по този начин, както основният прокурор или други заинтригувани лица желаят. Подобно съзнателно " нареждане " не е единствено демонстрация на неприемлив обвинителен уклон. То е детайл на закононарушението по член 287а, т. 2 от Наказателен кодекс и опонира на условията за обективност, всестранност и цялост на следствието ", твърди Рашков.

Заради публичния интерес " Сега " изиска цялостния текст на постановлението, само че към момента няма отговор от спецпрокуратурата.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР