Специализираната прокуратура бе удостоена с Голямата национална награда - плакет

...
Специализираната прокуратура бе удостоена с Голямата национална награда - плакет
Коментари Харесай

Прокурор Маджарова: Не спряхме нито за минута въпреки рисковете

Специализираната прокуратура бе удостоена с Голямата национална премия - плакет и грамота за цялостна активност от състезанието на името на италианския прокурор Джовани Фалконе „ Страхливият умира всеки ден, смелият - единствено един път “. Високото отличие бе връчено на изпълняващия функционалностите административен началник Валентина Маджарова в наличието на основния прокурор Иван Гешев.

Още от основаването u през 2012 година магистратите от спецпрокуратурата работят по най-сложните и знакови каузи против проведени незаконни групи и злоупотреби за милиони. Техни „ клиенти “ са от банкера дезертьор Цветан Василев и предприемача Васил Божков до бандите за телефонни измами.

"Труд " предложения прокурор Маджарова за диалог по какъв начин завършва за нея и сътрудниците u 2020 година в изискванията на пандемията от COVID-19. Но започваме с най-горещите тематики от последните дни - завършилата инспекция на запис, за който се счита, че е с премиера, както и за следствието против съветски посланик в София.

Г-жо Маджарова, в петък Специализираната прокуратура огласи две вести - че е завършила инспекцията по сигнал на Христо Иванов за записи с глас сходен на този на Бойко Борисов и че е водила досъдебно произвеждане по отчет на ДАНС за шпионска активност против съветски боен аташе у нас. Бихте ли съобщили спомагателни детайлности по тези проблеми?

Това е единствено дребна част от работата на сътрудниците, само че несъмнено - по съответните проблеми има засилен публичен интерес. По въпроса за завършилата инспекция - както излиза наяве от постановлението - събрани са огромен размер от данни и сведения. Заключението се базира на тези обстоятелства, на закона и вътрешното разбиране на магистрата.

Ние съобразяваме дейностите си на тази основа, а не въз основата на политически упования и цели на разнообразни субекти. Прокуратурата следи за съблюдаване на законността и има пълномощия да притегля към наказателна отговорност, в случай че има данни за закононарушения. Ние нямаме връзки към гражданската, дисцпиплинарната и всевъзможен различен тип отговорности, било то и на обществени фигури.

По другия проблем - на база данните от ДАНС, Специализираната прокуратура е подхванала съответните дейности, като след изясняване на обстоятелствата, основният прокурор е уведомил министъра на външните работи. Предвид спецификата на случая, не бих желала да встъпвам в детайлности, само че ви убеждавам в непоколебимостта на институцията да пази националния интерес на страната.

Вие поехте управлението на Специализираната прокуратура по време на изключителните ограничения поради Covid-19. Затруднена ли беше работата ви по най-тежките каузи?

Не единствено по най-сложните и обемни каузи, затруднена бе работата по всички досъдебни и правосъдни производства. Но не спряхме нито за минута. Въпреки рисковете продължихме взаимните дейности с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и другите способени органи против незаконни групи и корупционни практики.

Трудностите в работата пристигнаха не толкоз от изключителните ограничения, колкото от нуждата да отлагаме наши дейности или участия в правосъдни съвещания поради болни обвинени, очевидци, бранители, специалисти. В тези условия насочихме напъните си към привършване на формираните обратно във времето досъдебни производства с внасяне на обвинителни актове в съда.

Прокурорите и следователите от Специализираната прокуратура дадохте ли „ жертви “ на Covid-19?

За страдание, да. Въпреки прецизните противоепидемични ограничения. Няма по какъв начин да е другояче, откакто сътрудниците ежедневно се срещат или са в обкръжението на десетки хора. Слава Богу, случаите бяха единични, всички сблъскали се с инфекцията към този момент са добре и са на работа. Тук желая от името на всички прокурори, следователи и чиновници да се поклоня пред всеотдайността на лекарите и медицинските служащи.

Това, което можехме да създадем ние, бе да сме измежду първите, които се включиха в благотворителните дарителски акции, провокирани от Covid-кризата - за кръводаряване, за събиране на пари за защитни средства за медици и за пазаруване на апарати за добиване на кръвна плазма.

През 2020 година бяхте подложени и на политически напън, поискано бе изваждането на прокуратурата от правосъдната власт, оставка на основния прокурор Иван Гешев?

Няма да приказвам за политика. Опитите да бъде подчинена прокуратурата на една или на група политически сили не са спирали, няма и да спрат. А отстояването на независимостта на правосъдната власт, и в частност на прокуратурата, е непрестанен развой. Такава е обективната действителност. За нас значима е оценката за работата ни на голямата част от българите.

Питате ли се за какво, откакто господин Гешев оглави Специализираната прокуратура, спря да се приказва за закриването u? А откогато стана заместител на основния прокурор, след това и основен прокурор, и институцията проработи на високи обороти - „ посегна “ и на непристойно забогатели по незаконен метод лица, бе възродена концепцията от 1992 година за изваждане на прокуратурата от правосъдната власт (тогава за първи път сложена за разискване в Народното събрание).

Не одобрявам тази логичност: в името на независимостта на прокуратурата, тя да бъде сложена според от който и да било. Интересът на обособения субект няма по какъв начин да надделее над интереса на обществото.

А що се отнася до желаната оставка на основния прокурор...

Едно „ непринудено “ искане! Едва ли господин Гешев, както и всеки различен магистрат, не си е давал сметка какъв ще е отпорът след привличането в качеството на обвинени на лица с големи финансови благоприятни условия. Ясно бе, че тези дейности могат да бъдат употребявани и от хора жадни за власт и за облаги.

Така че, нищо ново под слънцето, нищо което да не може да бъде планувано и планувано. Най-големият грях на тези хора за мен бе, че нарекоха българските прокурори „ мафия “.

Обвиняват прокуратурата и в пристрастност - че проверява изборно представители на властта?

Няма по какъв начин да се съглася с такава теза. Прокуратурата не може да си поръчва нито закононарушенията, нито нарушителите. Работата на прокурора не се показва в регистрирането на закононарушенията. Той стартира следствие при легален мотив (oбикновено сигнал от жители или от надзорен орган) и на задоволително данни, най-често събрани в хода на инспекции на други органи - Министерство на вътрешните работи, ДАНС, КПКОНПИ.

На каква фаза са въпросните тежки следствия, почнали от началото на годината - за водната рецесия в Перник, по която обвинен е настоящ министър, двете каузи против Васил Божков, делото за вноса на рискови боклуци, по което са упрекнати братя Бобокови?

По тези каузи се работи предпочитано и макар огромната фактическа и правна трудност, следствията на всяко едно от тях е към своя край. Съвсем скоро ще съобщим детайлности.

Поради надделяващия публичен интерес към тези каузи, откакто бъдат решени от прокурорите, ще бъде предоставена информация. Целта не е тъпчене на презумпцията за невиновност, нито отговор на отправяни към нас рецензии. Само посредством задоволителна информираност, обществото може да упражнява надзор върху активността на органите на правосъдната власт.

Има ли развиване по следствието на търговия с въздействие, което се води против съветници от Президентството?

По делото не сме спирали да работим интензивно. Вероятно при започване на идната година ще съобщим детайлности.

Очаквате ли развиване по проблема с екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия и на Васил Божков от Дубай?

Надяваме се на развиване. Във всички случаи продължаваме работата, вършим всичко, което зависи от нас. Едно от делата от дълго време е в съда. Имам съображение да съм оптимист, че и обвиненият Божков скоро ще придобие статута на обвиняем.

В отчета си пред Народното събрание основният прокурор Иван Гешев уточни, че е увеличена с 50% работата на Специализираната прокуратура след 2017 година Това не води ли до прекалено натоварване на прокурорите и риск от пропуски и грешки в работата?

Истина е, че през последните години се доближи до пиково натоварване на магистратите и чиновниците в профилираните прокуратури, а оттова и на съдилищата. Натоварването се получи не от упоритост за доказване, а от действителната криминогенна конюнктура.

Когато в границите на дни са събрани доказателства за произвеждане и търговия с огнестрелни оръжия или опиати, за готвен терористичен акт, за трафик на хора, за продължаващо с години ощетяване на бюджета с милиони от данъчни измами - кой от тези случаи бихте отсрочили с месец или два, с цел да не се претрупва системата? С увеличението на екипа на СП, натовареността се възстановява.

Какъв дял от неоправдателните присъди, реализирани от Специализираната прокуратура през последната година, е вследствие на съглашения?

За 2019 година в законна мощ са влезнали 57 неоправдателни присъди, по отношение на 268 лица. Одобрени са 158 съглашения, по отношение на 168 лица. Лицата с влезнали в действие съглашения са фрапантно по-малко от тези завършили с присъди. В България на споразуменията не се гледа с положително око, защото завършват с присъди, които от време на време обществото приема за несправедливо ниски.

Ползата от тях е действителна - от една страна се пестят средства и старания, които гълтам един нескончаем правосъден развой. От друга, играят възпираща роля - причинителите признават виновността си със съзнанието, че всяко тяхно последващо нарушаване на закона ще бъде наказвано с по-голяма суровост.

Кое подред дело за годината против ало-измамници бе това против разрушената преди дни група, работила и от територията на Румъния?

Това бе 17-ият случай за 2020 година, при 200 за 2019 година Цитирам систематизираните данни на Министерство на вътрешните работи, защото Специализираната прокуратура проверява единствено най-тежките случаи - тези с висока степен на организираност и строго систематизиране на функционалностите сред участниците. Тази година разследвахме пет тежки случая.

За какви закононарушения бяха формирани най-вече каузи в Специализираната прокуратура през 2020 година? Доскоро класацията водеха тези против разпространители на опиати.

Наркоразпространителите са като бурените - откъсваш едни, други изникват на тяхно място. Те не престават да са повсеместен проблем, даже в страни, където за тях са планувани смъртни санкции. Като достижение можем да отчетем пресичането на високата степен на организираност на този тип незаконна активност.

Приоритет в работата ни все още е да я ограничим в още по-тесни, допустими за обществото граници. Особено безкомпромисни сме към разпространителите измежду подрастващите. През последната година се очерта наклонност причинители на даден тип закононарушения да се специализират в други. Така да вземем за пример, трафикът на хора зад граница за употребата (сексуална, трудова и пр.) надвиши по доходи наркоразпространението.

Вие водите и следствия зад граница?

До момента нямаме несполучливо следствие. Това се дължи на първо място на взаимната ни работа със правосъдните и полицейски органи на страните от Европейски Съюз, координирана и подпомагана от Националното бюро на България в Евроджъст. Не би трябвало да се подценява и насъбраният през годините опит на прокурорите от Специализираната прокуратура. Няма месец, в който да не получаваме благодарности от наш сътрудник за взаимната работа.

Широк отзив в целия свят получи делото „ Сарафово “.

То е измежду образците за добре свършена работа. Отзвук в Швейцария и в цяла Европа имаше и неоправдателната присъда на непознатия жител, опитал да премине през страната ни с военен боеприпас, с цел да се влее в редиците на така наречен Ислямска страна.

Колко средства е избавила Специализирана прокуратура на бюджета от данъчни измамници?

Трудно е да се избрани в числа резултатът от работата на прокуратурата по следствията за данъчни закононарушения. С съответни числа могат да се посочат откритите от прокуратурата вреди на хазната. През 2020 година единствено по 6 от импортираните в Специализирания углавен съд обвинителни актове за данъчни закононарушения, откритите от прокуратурата вреди надвишават 47 милиона лв..

Известни са откритите многомилионни вреди по така наречен знакови каузи. Няма по какъв начин да се изрази в числа това, с което би била ощетена страната, в случай че причинителите бяха траяли незаконната си активност с месеци или години.

Какви ще бъдат акцентите в работата на Специализираната прокуратура през 2021 година

Качеството на работа. Не че няма да реагираме неотложно на всеки нов случай. Качеството идва с професионализма, опита, знанията, уменията, специализацията, с които, уверена съм, екипът от прокурори и следователи разполага. Приоритети ще са усъвършенстването на следствията по каузи за проведена престъпност и корупция и приключването на следствията в оптимални сроковe.

Прокурор Валентина Маджарова е магистрат с 22-годишен юридически стаж и административен опит. След довеждане докрай на “Право” през 1998 година стартира работа като правосъден претендент в Окръжен съд - Бургас. От 2002 година е следовател в Окръжна следствена работа в Бургас. През 2006 година стартира кариерата є като прокурор в Районна прокуратура - Средец, където близо 4 година е административен началник.

От началото на 2018 година е прокурор в Окръжна прокуратура-Шумен, а от 1 август 2018 година - в Специализираната прокуратура. Заместник на административния началник от март 2020 година, а от юли - и. ф. административен началник на Специализираната прокуратура. Награждавана неведнъж, притежател е на званието “Прокурор на годината”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР