Специализирана полицейска операция, насочена към противодействие на престъпността, опазване на

...
Специализирана полицейска операция, насочена към противодействие на престъпността, опазване на
Коментари Харесай

Специализирана полицейска операция в Шуменско

Специализирана полицейска интервенция, ориентирана към противопоставяне на престъпността, запазване на публичния ред и обезпечаване на полицейско наличие в уязвими региони и квартали се организира на територията на Областната дирекция (ОД) на МВР- Шумен, оповестиха от пресцентъра ѝ. 

Акцент в днешната интервенция е противодействието на домовите обири. Кражбите от частни домове заемат условен дял от 10 % от всички регистрирани обири. Най-често предмет на посягане са парични средства в левове и валута, украшения от благородни метали. Все по-рядко предмет на посягане са телевизионна и компютърна техника, както и мобилни телефони. 

Характерните способи за навлизане са посредством отключване с механически средства или строшаване на патрон на входна врата, влизане през незаключени порти или тераси на ниски етажи, както и посредством напън на заключващите устройства на прозорци и порти на тераси. Обикновено взломните обири и тези посредством отключване стават сред 8:00 и 11:00 часа. Най-често обект на посягане са жилища в крайни жилищни квартали. През вечерните часове кражбите са най-често от жилища на ниските етажи, през отворени порти на тераси през летния интервал, а през останалите сезони причинителите на сходни действия търсят незаключени порти на жилища.

Общо 89 са записаните домови обири от началото на предходната година досега в област Шумен. Повече от половината от тях са осъществени на територията на община Шумен, а над една трета – в регионалния град. Данните сочат, че за града най-често обири са осъществявани от кварталите „ Тракия “, „ Добруджа “ и „ Боян Българанов “. Във всички останали общини на територията на региона броят на домовите обири е под 10. 

Полицейски чиновници раздават листовки със препоръки за предотвратяване от незаконни похищения. Те ще бъдат предоставени на поданици в градовете и в дребните и отдалечени обитаеми места. Кварталните служители на реда не престават да беседват с хората в дребните обитаеми места и да им припомнят да не позволяват до домовете си непознати, да заключват вратите на парцелите си, да не оставят отворени прозорци, изключително на приземни и първи етажи, с цел да не улесняват крадците, допълват от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Полицейски чиновници през вчерашния ден извършваха проверки по метода на широкообхватния надзор в региона на шуменското село Струйно, както осведоми Българска телеграфна агенция. 

Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Шумен отчита спад на закононарушенията и нарастване на разкритите престъпни деяния през 2023 година, оповестиха от ОД на Министерство на вътрешните работи в Шумен при доклада за активността си за предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР