Специалистите по хранене обясняват, защо да не пиете портокалов сок

...
Специалистите по хранене обясняват, защо да не пиете портокалов сок
Коментари Харесай

Защо НЕ трябва да пиете портокалов сок сутрин?

Специалистите по хранене изясняват, за какво да не пиете портокалов сок заран. Дали еднообразно нездравословни са плодовите сокове и газираните питиета? Защо е по-добре е да обелите портокал и да го изядете, в сравнение с да изстискате сока от него?

Перфектната закуска наподобява по този начин:  чаша кафе, кроасан, конфитюр и чаша портокалов сок. Но дали сокът е здравословен, изключително заран?

„ След като се събудим, тялото ни би трябвало да се рехидратира, тъй като сме прекарали цялата нощ без вода. Сладкият сок е нападателна среда за стомаха ни заран. Освен това цитрусовите плодове са богати на киселини, които могат да бъдат нездравословни за хора с стомашни проблеми, само че в случай че стомахът ви е наред, киселината няма да ви навреди, защото pH на стомаха е по-високо от това на цитрусовите плодове ", изяснява експерта по хранене Александра Мелин.

Много по-опасна от киселината е захарта в сока. Става дума както за сок, платен от магазина, по този начин и за прясно изцеден сок.

" В сока има доста захар и когато попадне в организма на празен корем, тя се всмуква в кръвта доста бързо, като създава повече инсулин, в сравнение с е належащо за вярното действие на организма.
Консервираният сок от магазина съдържа още по-голяма доза захар. Такъв сок е толкоз нездравословен, колкото и газираната напитка, и не съдържа потребните субстанции, които съдържа целият плод " , продължава специалистът.

Всъщност промишленият плодов сок съдържа същото количество захар като чаша газирана напитка, т.е. 10 грама на 100 мл. А съгласно диетолога Елоди Дженарино тя не би трябвало да се употребява заран, когато преди малко сте се събудили.

Приемането на захар на празен корем може да докара до хипогликемия. След няколко часа захарта ще спадне и мозъкът ви ще изиска още захар. Ето за какво, в случай че се разсъните в 7 ч. и пиете сок на закуска, към 10 ч. още веднъж ще сте гладни.
Ползите от портокаловия сок
Портокалът е богат източник на витамин С (), който организмът ни не може да създава, само че е нужен за имунната система и вярното асимилиране на калция в костите, тъй че плодът несъмнено е потребен.

Една чаша портокалов сок от 200 мл покрива съвсем цялата дневна потребност от витамин С.

Освен това съгласно редица изследвания портокаловият сок понижава прекомерно високите равнища на неприятния холестерол и по този метод предотвратява сърдечносъдови болести, като защищава кръвоносните съдове. Портокалът е незаместим и за хубостта на кожата, защото задейства производството на колаген (който е значим както за костите, по този начин и мускулите). Портокалите съдържат витамин В6 , който оказва помощ за възобновяване на кожата.

Кога да пием сок, с цел да извлечем най-голяма изгода за организма?
" Пийте сока следобяд. Това е доста по-здравословно, в сравнение с да го пиете за закуска.

Не бива да пиете сок преди подготовка: заради внезапното повишаване на захарта рискувате да получите пикова хипогликемия, която ще намалее по време на тренировката и затова ще ви накара да се почувствате зле. Правилното нещо е да изпиете чаша сок или да хапнете плод след подготовка ", поучава Александра Мелин.

По-добре е да обелите портокал и да го изядете, в сравнение с да изстискате сока от него.
Това ще ви обезпечи спомагателни фибри и ще е по-малко калорично, защото гликемичният показател на плодовете е по-нисък от този на соковете. Но в случай че сте фен на соковете, не прекалявайте с тях - една чаша е задоволителна.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР