Специалисти са обучили компютърна програма да разпознава хората с мисли

...
Специалисти са обучили компютърна програма да разпознава хората с мисли
Коментари Харесай

Компютърен алгоритъм ще определя суицидния риск


Специалисти са обучили компютърна стратегия да разпознава хората с мисли за самоубийство въз основата на сканирането на техните мозъци.

За задачата учените са анализирали мозъчната интензивност на две групи възрастни – едната със суицидни мисли, а другата – без. В края на опита логаритъмът бил кадърен да разпонае с акуратност 91% дали човек има такива намерения , а с 94% - дали изследваният е правил опити за самоубийство.

Макар и съвсем стопроцентови, тези резултати не са задоволително точни, споделят създателите на изследването. Според тях освен ненадеждността, само че и високата цена на сканирането лимитира приложението на откритието им – най-малко за момента. Те считат обаче, че въпреки всичко е потребно медицината да разполага с този авариен вид за диагностика.

Участниците били едвам 34 на брой – по 17 във всяка от двете групи. За задачата на проучването всеки от тях бил помолен да прочете общо 30 думи, които били положителни, отрицателни или обвързани със гибел и да мислят за тяхното значение, до момента в който били подложени на тип сканиране – функционална магнитно-резонансна томография.

Известно е, че протичането на мисълта е обвързвано с прекосяването на нервния подтик през избрани „ пътеки “ в мозъка и откривателите предположили, че при хората със суицидни мисли е допустимо тези пътеки да се разграничават. Именно това и потвърдило изледването.

Свързани публикации.. Ще ревизират склонността към самоубийство с тест 0 Ядрено-магнитен резонанс - способ на новото време 0 Експериментално лекарство за псориазис се свързва със суицидни действия 1

Екипът съумял да образова логаритъмът да разпознава тези разлики в пътеките на протичане на мисълта, с цел да разкрие и хората с мисли за самоубийство. Този способ е доста по-ефективен от другите, при които се следи единствено коя зона от мозъчната кора се задейства.

Специалисти в невробиологията разясняват, че безспорно съществува такава биологична основа за самоубийствените намерения, както и за всички други мисли , които имаме. Според тях въпросът е по-скоро до какъв брой функционалната магнитно-резонансна томография има потенциалът да улови тази биологична основа.

Авторите се надяват, че основаният от тях логаритъм някой ден би могъл да има приложение в откритието на хора с висок суициден риск, както и в контрола на тяхната терапия.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР