Специалисти от китайския Център за опазване и изследване на гигантските

...
Специалисти от китайския Център за опазване и изследване на гигантските
Коментари Харесай

Китай ще наблюдава гигантските си панди със софтуер за лицево разпознаване

Специалисти от китайския Център за запазване и проучване на гигантските панди в Чънду започнаха да употребяват програмен продукт за лицево различаване, с който разграничават толкоз наподобяващите си муцуни на дивите великански панди, заяви в. "Дейли мейл ".

"Тази система и базата данни ще ни оказват помощ да съберем по-точна и цялостна информация за популацията, разпределението на животните, възрастта им, съотношението сред половете, ражданията и смъртните случаи - сподели Чън Пън от екипа. - Животните живеят надълбоко в планините и мъчно се наблюдават ".

Както и при другите сходни бази данни, системата ще употребява информация от фотоси, с цел да се научи да разграничава едно животно от друго. Общо в нея са въведени 120 000 фотоси и 10 000 видеоклипа.

Подобна технология се употребява за наблюдение на други типове мечки, както и на лемури.

Статутът на гигантските панди беше изменен от заплашен на уязвим тип през 2016 година с помощта на напъните за опазването им. За десетилетие популацията им набъбна със 17%. Положението им обаче още е нестабилно, основно поради климатичните промени, които заплашват главната им храна - бамбука.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР