Специалисти от екипа към Фондация Балканско наследство“ обследваха 100 паметника

...
Специалисти от екипа към Фондация Балканско наследство“ обследваха 100 паметника
Коментари Харесай

Фондация „Балканско наследство“ обследва 100 паметника на монументалното фасадно изкуство

Специалисти от екипа към Фондация „ Балканско завещание “ обследваха 100 паметника на монументалното фасадно изкуство - сграфито, мозайка, керамопластика, металопластика и други, основани след 1960 година, в градовете Бургас, Велико Търново, Пловдив и София. Дейността е част от осъществяването на план „ Новото завещание. Подходи за запазване и връзка и запазване на актуалното фасадно монументално изкуство в България “, финансиран от Национален фонд „ Култура “, по който община Пловдив е сътрудник. Градът под тепетата ще е измежду първите у нас, който ще има стратегия за запазване на монументалното изкуство, с помощта на плана на фондация „ Балканско завещание “, в партньорство с Община Пловдив.

 В интервала от 25 февруари до 5 март 2023 година доцент доктор Елена Кантарева-Дечева - реакционер на мозайките в Епископската базилика на Филипопол, и доктор Алесандро Лугари - реакционер в археологически парк „ Колизеум “ в Италия, дружно с професионалния фотограф Антон Чалъков и доктор Ангела Пенчева - планов координатор и програмен шеф към Фондация „ Българско завещание “, в съдействие с представители на локалните администрации и институции в четирите града, снимаха и описаха положението на съхраненост на обектите на територията на всяка от четирите общини.

Събраната информация ще послужи за правене на оценки и наставления за бъдещото им запазване. Тя ще бъде интегрирана и в базата данни на онлайн указател за стенното монументално изкуство в България, който ще бъде основан по плана до есента на 2023 година като основен инструмент за подкрепяне на локалните управляващи при осъществяване на политиките за просвета, запазване и утилизация на монументалното изкуство в градска среда.

 Проектът " Новото завещание. Подходи за запазване и връзка на актуалното фасадно монументално изкуство в България " започва през декември с интернационална конференция на тематика „ Проблемът „ Новото завещание ”. Актуално положение и вероятности за развиване “. Събитието се организира в София, а фокусът на анализите и полемиките се базира върху правните и консервационно-реставрационните проблеми за опазването на фасадно-монументалното изкуство (ФМИ) и върху неговата обществена и естетическа значителност в подтекста на международното изкуство и локалните специфики.

 Проектът предлага насоки за запазване и ръководство на един правно недобре предпазен сегмент на културното завещание в България - фасадното монументално изкуство, основано през последните 70 години. Започвайки от четири огромни български общини- Бургас, Велико Търново, Пловдив и София, планът предизвиква дебата за значимостта, опазването и ръководството на това завещание, като способства за това с цифровизация, оценки и разбори, нови културни политики, връзка и други, развивайки нови партньорства. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР