Специалисти наблюдават признаци за намаляване на многобройните случаи на заразени

...
Специалисти наблюдават признаци за намаляване на многобройните случаи на заразени
Коментари Харесай

От Израел: има признаци за овладяване на Делта варианта след третата доза ваксина |

Специалисти следят признаци за понижаване на многочислените случаи на инфектирани и тежко заболели, провокирани от Делта разновидността в Израел, по-малко от месец откакто стартира използването на трета доза ваксина против COVID-19, заяви Ройтерс.

Делта вариантът започна да се популяризира в Израел през юни, тъкмо когато страната стартира да регистрира изгодите от един от най-бързите имунизационни процеси в света. При отворена стопанска система и множеството забрани анулирани, Израел доближи от под 10 случая на ден до 7500 инфектирани дневно предходната седмица, с 600 души приети в болница и над 150 смъртни случая за седмицата.

На 30 юни стартира използването на трета доза ваксина " Пфайзер/Бионтех " на хората над 60 години. На 19 август такова право получиха и 40- и 50-годишните, ваксинирани за повторно най-малко пет месеца по-рано.

От 10 дни болните понижават измежду навършилите 60 години, от които трета доза са получили повече от милион души. Данните са от израелското министерство на опазването на здравето и от учени, с които беседва Ройтерс.

Репродуктивното число измежду над 60-годишните стартира да спада непрекъснато от към 13 август и към този момент е под 1. Това значи, че всеки инфектиран предава вируса на по-малко от един човек, и че огнището понижава.

Третата доза безспорно оказва помощ за това, само че вземат участие и други фактори. Все повече хора са получили най-малко една доза ваксина, а високият брой инфектирани, т.е. хора с натурален имунитет, беше над 100 000 седмично, изясни пред Ройтерс Еран Сегал от института " Уайзман ".

След като доближи един от най-високите темпове на заразяване в света на глава от популацията, въпросът в този момент е дали Израел може да излезе от четвъртата вълна COVID-19, без да постанова локдаун. Има данни, че въпреки и имунизацията още да е високо ефикасна за попречване на тежко боледуване, отбраната понижава с времето.

Консенсус сред учени и управляващи за нуждата от трета доза обаче няма. Световната здравна организация предложи да бъдат имунизирани повече хора в света с една доза, преди да бъде предлагана трета.

Съединени американски щати оповестиха проекти да оферират трета доза на американците осем месеца след първата. Канада, Франция и Германия също възнамеряват акции за бустерни дози.

Израелските здравни управляващи оповестиха, че имунитетът понижава измежду хората до 40 години, въпреки и малко от тях да се разболяват тежко. Според Дорон Гацит от експертния екип по COVID-19 към Еврейския университет, който съветва държавното управление, тежко болните в групата над 60 години непрекъснато понижават от 10 дни.

" Обясняваме това с третата доза и с по-предпазливото държание в последно време " - сподели Гацит.

Дори и третата доза да забавя темпа на болестта, тя едва ли ще спре напълно разновидността Делта.

Двир Аран, експерт по биомедицински данни от института " Технион " е уверен, че въпреки и случаите да понижават, са нужни и други ограничения с изключение на бустерните инжекции, с цел да бъде спряна пандемията.

" Ще мине доста време, преди задоволително хора да получат трета доза. Дотогава още хиляди ще се разболеят съществено ", означи той.

От увеличението на случаите поради разновидността Делта Израел вкара още веднъж носене на маски на закрито, ограничавания върху събиранията и усили бързите проби. Политиката на " живот с Коронавирус " ще бъде тествана от септември, когато ще стартират образователните занятия и настъпват еврейските празници, за които се събират фамилиите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР