Специалистът коментира изчезването на медикамент за диабет от аптекитеОпасно ли

...
Специалистът коментира изчезването на медикамент за диабет от аптекитеОпасно ли
Коментари Харесай

Доцент Даниела Попова: Хапчетата за отслабване не са инсулин

Специалистът разяснява изгубването на медикамент за диабет от аптеките

Опасно ли е отслабването с хапче и можем ли съществено да навредим на здравето си? Кои са одобрените медикаменти за затлъстяване? Защо би трябвало да вършим разликата сред " Искам да отслабна! " и хапчета за затлъстяване и диабет?

Защо след банкет на медикамент за намаляване певицата Галена припада, кои са хапчетата за намаляване, които са шлагер сега измежду търсещите мечтаната фигура? Защо диетите са под лекарско наблюдаване?

Кои са рисковите моменти при диетите за подрастващите, които желаят да наподобяват като идолите, които следват в обществените мрежи?

Защо е рисково пазаруването на илачи за намаляване по интернет?

Липсват ли медикаменти за диабет и затлъстяване по лекарско наставление, тъкмо по тези аргументи?

" Затлъстяването е сериозен здравен проблем, който слага своите лечебни провокации в актуалната медицина и това се регистрира от всички специалисти, тъй като няма доста триумфи в тази област. Като заболяване то има комплицирана патофизиология, която към момента се учи ", споделя доцент Даниела Попова. Затлъстяването влиза в интернационалната подредба на болесттите през 1948 година. То влече със себе си " букет " от доста нарушения - диабет, сърдечно-съдови, ставни, ендокринни и психологични проблеми, рак.

По мотив информации в медиите, че родни звезди си бият инсулин, с цел да отслабнат, а Галена е припаднала след сходни способи за вталяване, пред  доц. Попова обясни:

" Според мен казусът е напълно друг. Тази известна певица обществено показа за отслабването си, по тази причина и аз мога да разясня. Първо, доколкото знам, тя няма диабет, а доколкото съм я виждала обществено, тя няма и казуса затлъстяване. Тоест, тя е решала да си самоприложи един медикамент, който не е индициран за нея. Това е лекарство, от тази група на лираглутида, който само към този момент има одобрена характерност за лекуване на затлъстяване. Той принадлежи към една нова група диабетни медикаменти, повечето от които са инжекционни, само че към този момент ги има и в таблетна форма. Този медикамент понижава кръвната захар, ползва се единствено под лекарско наставление. Да се приема от хора, които нямат диабет вид 2 или затлъстяване е изключително опасно за здравето.

Имаше изявления в обществените мрежи, преди този случай с певицата, че си ползват инсулин, за намаляване. Това не е инсулин. Той е инжекционен медикамент, само че не е инсулин - това е извънредно незнание. Това е скъпо лекарство, само че доста хора се втурнаха да го изкупуват от аптеките, откриха метод даже да получат предписания за него. И стана по този начин, че и в момента има дефицит от него за пациентите с диабет, които публично им е предписано това лекарство ", посочи доцент Попова.

" Най-добрата диета е повече придвижване и ограничаване в храненето, като се регистрират генетичните фактори в затлъстяването. Правилната диета е умерена, нискоенергийна и уравновесена, съчетана с индивидуализирано нараснала физическа интензивност, като се обръща внимание на сърдечно-съдовия профил. Добавя се поведенческата терапия в опит да се образова индивида да промени своя погрешен метод на живот ", споделя доц.Попова.

Доц. доктор Даниела Попова, д.м., е приключила Медицинския университет в София през 1977 година Има три специалности: Вътрешни заболявания, Ендокринология и заболявания на обмяната, Хранене и диететика. Един от най-търсените експерти в България в региона на диабета, предиабета, както и здравословното хранене. От 2002 година до момента е шеф на Клиниката по метаболитно-ендокринни болести и диететика към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Има дългогодишна клинична, експертна, лечебно-диагностична, преподавателска активност в региона на клиничната диететика и метаболитни заболявания; създател на образователна стратегия по диетология за медицински лицей. Член е на Европейска академия на науките по хранене и затлъстяване; Атланто-евро-средиземноморска академия на медицинските науки; Българско сдружение по ендокринология. А също по този начин е член на Управителния съвет на Българска диабетна асоциация, както и на Ръководството на Българското сдружение по хранене и диететика. Има над 100 научни изявления. Гл. редактор на сп. „ Медицинска диететика ”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР