Специален гост на деветото издание на Sofia Independent Film Festival

...
Специален гост на деветото издание на Sofia Independent Film Festival
Коментари Харесай

Носител на Оскар търси таланти у нас

Специален посетител на деветото издание на Sofia Independent Film Festival е Скот Хилиър – оператор, режисьор, сценарист и продуцент.

Късометражният документален филм Twin Towers, който той снима, е една от най-силните продукции, показващи събитията по време на атентата от 11 септември 2001 година, разказани през историите на двама смели братя – пожарникар и служител на реда.

Неслучайно лентата печели Оскар през 2003 година На специфична среща с бъдещите български носители на влиятелни кино награди Хилиър показа един от състезанията в границите на Европейски фестивал за без значение кино (ÉCU).

В допълнение към всички фантастични самостоятелни филми, които се показват на ÉCU всяка година, Much More Than a Script Competition е специфичен конкурс за всички надарени и креативен сценаристи, които желаят да бъдат четени, да отварят нови и вълнуващи благоприятни условия пред себе си и да основават сюжети, както за игрални филми, по този начин и за късометражни.

Като част от филмовия фестивал ÉCU 2019, фокусът на състезанието е върху самостоятелни сюжети - такива, които не са ориентирани към основните кино пазари в Холивуд. На срещата Хилиър ще предложения българските сценаристи да показват своите сюжети за игрални и късометражни филми, ще изясни реда, по който това ще стане, както двете награди, за които ще се борят.

Предвидени са още две спомагателни награди и мечтаната купа Best Feature Script / Best Short Script 2019 - премия, която сигурно ще помогне на нововъзникващите писатели да преодолеят страха си от показване пред хора и ще им помогне да дадат на верните експерти да прочетат сюжетите им.

Скот Хилър е боен фоторепортер и кинооператор. Работил е по поръчка на BBC, HBO и National Geographic, бил е оператор на някои от най-опасните места в света. Заснел е Кулите близаци (Twin Towers), притежател на Оскар за късометражен документален филм.

Той е създател на Behind the Eyes of War!, който печели премията за най-хубав късометражен игрален филм от New York Independent Film and TV Festival през 1999 година Четири години по-късно, Кулите близнаци е награден с Оскар.

Кинематографист, създател и президент на Европейския фестивал на самостоятелния филм (ÉCU).

"Смятам, че филмите би трябвало да се занимават със мощни сюжети, да описват за някого, който е в действителност пресен човек. А нашият филм, който завоюва Оскар, Twin Towers, той е в действителност една доста персонална история. Разбира се, премията промени живота ми, моя и на хората, с които го направих. Киното и малкия екран са доста сложен бизнес, има доста злобари в тези класи. Но да хейтваш премия Оскар е мъчно, тъй че Оскар-ът като го спечелиш, си е Оскар ", казвай Хилиър в свое изявление.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР