Спешно изслушване на административни прокурори от Апелативната специализирана прокуратура започва

...
Спешно изслушване на административни прокурори от Апелативната специализирана прокуратура започва
Коментари Харесай

Гешев за закриване на спецправосъдието: Катастрофа! Важни дела ще бъдат унищожени

Спешно чуване на административни прокурори от Апелативната профилирана прокуратура стартира в този миг на съвещанието на Висшия правосъден съвет. Точката е вкарана като изключителна в дневния ред, а магистратите би трябвало да опишат какво се случва с делата от профилираната прокуратура след закриването на спецправосъдието.

Ръководителят на закритата спецпрокуратура Валентина Маджарова разгласи, че проблемите не са за профилираната прокуратура, а за българското общество. „Няма друга правна опция, с изключение на да употребявам този конгрес, с цел да показва на вниманието ви проблемите“, съобщи тя и добави, че за тези проблеми би трябвало да се приказва в този момент.

„Невъзможно е параграф 48 да бъде изпълнен. Абсолютно неясен е и параграф 55 от закона, който към този момент е реалност. Имаме потребност от упътвания и насоки по какъв начин да процедираме“, разкри Маджарова.

„Правото е в заплаха. Разполагам с съответни причини. Има недостиг в правната уредба. Този закон се намира в несъгласие с актове от по висша степен“, аргументира се ръководителят на профилираната прокуратура.

„Какво се случва с решените каузи по досъдебни производства? Те подлежат на правосъден надзор. Какво се случва с тях след 28 юли? Кой ще носи отговорност пред тези граждани“, попита тя.

„На кой аз ще издам дейните затворени преписки. В момента имаме над 800 дейни производства и над 500 преписки. По огромна част от тях са при движимости лица, които вършат експертизи“, посочи Маджарова.

„Най-много ме тревожат делата и преписките, които са с интернационален детайл. Имаме над 50 европейски заповеди за следствие, които изпълняваме. За страдание, по някои от тези дейни преписки ние сме в догадка на позволени СРС-та“, разкри шефът на спецпрокуратурата.

„Никой не се интересува от върховенството на правото. Вие сте огромни идеалисти. Първо това ще е държавна злополука, след това ще се трансформира и в европейски проблем. България ще бъде наказана, след това жители ще съдят страната. Всички значими каузи ще бъдат унищожени“, изригна Иван Гешев.

„Това не е закон, това е семинарно упражнение на някой първокурсник. Отговорността не е наша, а на законодателната власт. Щетите ще са големи – катастрофа“, отсече основният прокурор.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР