Спешни промени в Закона за убежището и бежанците, в Закона

...
Спешни промени в Закона за убежището и бежанците, в Закона
Коментари Харесай

Спешни нормативни промени гарантират лечението на украински граждани у нас

Спешни промени в Закона за убежището и бежанците, в Закона за здравето и в Закона за здравното обезпечаване са разисквани през днешния ден на среща сред здравният министър проф. Асена Сербезова, ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК и шеф на кабинета на здравния министър доцент Васил Пандов и ръководителя на Комисията по опазването на здравето към Народното събрание доцент Антон Тонев, оповестиха от Министерство на здравеопазването. Измененията целят да обезпечат здравна помощ в размера и качеството, обезпечени на българските жители, на всички украински жители със статут на краткотрайна протекция, лицата с двойно поданство и българските жители, които идват от Украйна.

Към сегашния миг Министерството на здравеопазването е основало организация за оказване на здравна помощ при незабавни положения на всички лица, идващи от Украйна. Спешната здравна активност се прави от центровете за незабавна здравна помощ и незабавните обособения на лечебните заведения, финансирани от държавния бюджет.

По-късно по време на на изключителната неофициална видеоконференция на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (EPSCO) по повод обезпечаването на съответни медицински грижи на всички лица, идващи от Украйна, министър Сербезова съобщи, че с цел да можем да бъдем оптимално потребни и ефикасни, от значително значение е страните членки да получават ясна и структурирана информация за възраст, типа на болесттите или пострадванията, тип на нужната здравна помощ – профилирана или високоспециализирана.

" Това ще даде опция за навременна и точна оценка от способените здравни органи по отношение на опцията да одобряват пациенти и да дават отговор съответно на техните потребности ", сподели тя.

В дневния ред на Съвета „ Координираният и взаимен отговор на Европейски Съюз на здравните последствия от войната в Украйна “ беше единствената точка. В рамките на съвещанието страните членки на Европейски Съюз споделиха вижданията си по отношение на най-хубавия метод за филантропична поддръжка и за отбрана потенциала на здравните системи на страните във връзка със обстановката в Украйна.

„ Тези дни всички ние сме солидарни с украинския народ. България към този момент обезпечава медикаменти, превръзки, санитарни материали за Украйна. Работим в тясно съдействие с производители на лекарствени артикули и търговци на едро, както и с украинския и с българския Червен кръст. В контакт сме и с украинската диаспора у нас. България е отворена за украинските жители, които търсят избавление от войната и оказва оптималната поддръжка на нуждаещите се. Имаме ясна национална уредба, като основаната съгласуваност в границите на държавното управление подсигурява нейното използване ", сподели проф. Сербезова.

Според министъра Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз остава главният канал за България за отговор на настояванията за помощ.

По думите й оценката за разпределението на пациентите е комплицирана и се основава на редица фактори като местонахождение, специфичност на лечебните заведения, разполагаем кадрови запас и така нататък В този смисъл прецизна оценка най-ефективно биха могли да правят обособените страни членки. „ Излизаме от Коронавирус рецесия, която изчерпа нашите здравни системи и здравни бюджети. В сегашния миг поддръжката на Европейски Съюз, в това число и финансова, е от изключителна значимост за страните членки ", уточни още министър Сербезова.

В позицията на България акцент беше подложен и върху нуждата от ограничения във връзка с ваксинопрофилактиката на болести като морбили, туберкулоза, хепатит В и др.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР