Спешна среща с министри и депутати от парламентарната комисия по

...
Спешна среща с министри и депутати от парламентарната комисия по
Коментари Харесай

Фермери в Разложко готвят протести, продаващите на външни пазари - не се оплакват



Спешна среща с министри и депутати от парламентарната комисия по земеделие желаеха организации на животновъдите у нас . В декларацията, изпратена и до медиите, те слагат шест претенции – двойно нарастване на бюджета в бранша, неотложно компенсиране на следствията от Covid-19, дотации поради повишаването на енергоносители, торове, фуражи, активиране на мярката " Де минимис ", защитни механизми за българското произвеждане и цените на пазара. 



Някои фермери в Разложко са на ръба на оцеляването . Високите цени на всичко, по думите им, и съвсем замръзналият пазар у нас за агнешко и ярешко месо, принуждават доста от тях да унищожават стадата си или да ги продадат на безценица. Повечето се готвят за митинги. Сред тях е и Радослав Тодев:

" Към днешна дата няма търсене и към момента са старите цени - 6 лв. е изкупната цена онлайн тегло за агнетата. При състояние, че фуражът предходната година беше 16 лв. за кило, а в този момент е 26-27 лв..... Разходите са двойни. Все още няма помощ от страната, а помощта ни е нужна в този момент - зимата ".

Дали тази истина е годна за всички? Оказа се - не. Животновъдите, които са насочени към външни пазари, също имат проблеми, само че не се оплакват.

 Елитната порода

Една от най-елитните кравеферми в региона е на Георги и Ива Рашкови от Якоруда.  Преди девет години те вземат решение да се посветят на развъждането на най-търсената и скъпа в света порода месодайна порода - „ Лимузин “. Много старания и сложни моменти стоят скрити зад сполучливото начинание. Днес във фермата се отглеждат 200 крави-майки. Телетата се изнасят непосредствено за Гърция и Турция.

Как семейство Рашкови разясняват декларацията на животновъдните организации и настояванията им към страната за избавяне на бранша и за какво няма да вземат участие в възможни митинги:

" В България всеки се жали, всеки желае, а не дава нищо от себе си, с цел да се промени нещо. Не се окайвам.... Проблемът е, че има доста ушни марки в чантата и това няма да спре ".

Рашков уточни, че продават месото за 2,70 евро за живо тегло. Като прибавим и интервала за угояване и пътя до месните щандове, качественото телешко месо „ Лимузин “ стига сред 15 и 20 евро - цена, която българският пазар не може да понесе. Тази обезпечена пазарна ниша оказва помощ на семейство Рашкови от Якоруда да понесат по-леко трусовете от ценовия потрес. Не че не го усещат:

" Миналата година фуражите бяха 28-29 стотинки за кг, царевица, а в този момент е 52-53 стотинки. Трябва да ги купим, нямаме различен избор ".

Репортаж на Кети Тренчева в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР