Спешна контрацепция означава всеки метод за избягване на нежелана бременност,

...
Спешна контрацепция означава всеки метод за избягване на нежелана бременност,
Коментари Харесай

Спешна контрацепция или хапчето на следващата сутрин


Спешна контрацепция значи всеки способ за отбягване на нежелана бременност, който е употребен след секс или преди имплантация на ембриона в маточната лигавица. Успехът на незабавната контрацепция е 75-89%.

Основно незабавната контацепция се свежда до два метода - хормонален способ, прочут като хапчето след секс или слагане на вътрематочна серпантина с медно покритие (метала). Хапчето след секс съставлява една доза от 1500 мг левоноргестрел или 2 таблетки от по 750 мкг, взети на разстояние от 12 часа. Предпазване от нежелана бременност може да се реализира и с слагането на серпантина до 5 дни след секс без защитни ограничения.

Механизмът на деяние на хормоналната контрацепция е учредена на хипотезата, че високото равнище на левоноргестрел нарушава узряването на яйчниковите фоликули и прекъсва овулацията . Важно е да е разясни, че хапчето след секс работи единствено, когато овулацията към момента не е настъпила. Ако е признато след или по време на овулация, не се следи резултат.

Ефектът също по този начин понижава с увеличение на времето на приема след секс. Левоноргестрелът предотвратява 95% от бременностите, в случай че е взет в първите 24 часа след полов контакт, а спада до 85% в интервала

24-48 часа. Повторната приложимост на хормонална незабавна контрацепция след всеки секс без защитни ограничения понижава успеваемостта на метода.

Хапчето след секс води до някои странични резултати, като най-честите са гадене, повръщане, отмалялост и световъртеж. Затова се порепоръчва да се вземе антиеметик дружно с левоноргестрела (например метоклопрамид). Ако дамата повърне в първите два часа след приема на хапчето, би трябвало да се одобри втора доза.

Свързани публикации.. 5 eстествени метода на контрацепция 0 Орални контрацептиви – що е то? 0 Орални контрацептиви – вреди 2

Вътрематочната серпантина също се

употребява като незабавна контрацепция, когато се сложи до 5 дни след секс, а ефикасността на метода е над 98%. Начинът, по който работи серпантина, е да понижи мотилитета на сперматозоитите и да сътвори асептично инфектиране на маточната лигавица, тъй че имплатнация на ембриона да е невъзможна.

Не съществуват контраиндикации за банкет на незабавна контрацепция. При слагането на вътрематочна серпантина

обаче

би трябвало да се удостовери, че няма съществуваща бременност

и да

няма белези на зараза на половите органи , с цел да се предотврати разпространието й в матката.

Нежелани резултати със серпантина са свързани с слагането на устройството. Кървенето и коремната болежка са чести след слагането, а най-тежкото събитие, което може да се случи е перфорация на матката, само че това се случва по-малко от 1 на 1000 случаи.

Препоръчва се дамата да направи уринен тест за бременност, в случай че не забележи естествена

менструация да последва през идващите 21 дни. Важно е да се подчертае, че незабавната контрацепция, без значение каква е, защищава от вътрематочна бременност, само че е и от извънматочна такава.

2715
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР